Какви апартаменти се търсят в момента

2905
Какви апартаменти се търсят в момента

Най-много от купувачите на пазара на жилищни имоти тази година са планирали да отделят между 50 и 80 хил. евро за покупка. Те формират 40% от търсенето в този сегмент. След тях се нареждат домакинствата с бюджет между 80 и 120 хил. евро и под 50 хил. евро съответно, с приблизително равни дялове от 23%, сочи проучване на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Статистиката за реализираните сделки през периода от своя страна показва, че 40% от продажбите са в ценовия диапазон 30-50 хил. евро, следвани от тези между 50 и 80 хил. евро, съответно с 24% дял. Въпреки че апартаментите под 30 хил. евро формират най-малка част от търсенето - под 3%, сделките на тези нива представляват 14% от общия брой. Продажбите на апартаменти над 120 хил. евро формират 7% от сделките, колкото е и делът им от всички запитвания.

„Данните от това проучване потвърждават тенденцията, че има търсене на по-големи апартаменти, което по една или друга причина не се реализира. Разликата между търсене и реализирани продажби по площ на имота, се отразява и в по-ниска средна цена на сделките.” - коментира Евгени Василев, управител на Arco Real Estate.

Статистиката на постъпилите запитвания за наем на апартамент в София показва, че преобладава търсене на по-ниски нива. Близо 60% от наемателите тази година търсят апартамент под 250 евро като най-много (45%) са тези, които са готови да отделят между 150 и 250 евро на месец.

От друга страна, данните на компанията показват, че най-голям процент от сделките се сключват на нива между 250 и 500 евро на месец. Те формират 66% от реализираните наеми, следвани от тези на цена над 500 и под 250 евро съответно, с равни дялове от по 17%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

продавам ефтин в Ботунец
# 0
12:11 | 23 November 2011
за философи , икономисти и пр..разбирачи ;)
философ
# 1
11:11 | 23 November 2011
Евтини!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg