Какви местни данъци ще плащаме през 2012 г.?

1572
Какви местни данъци ще плащаме през 2012 г.?

Нов модел за такса "смет", гъвкаво събиране на глобите, промяна в данъчните оценки, предвижда нов закон за местни данъци и такси. Проектът за нов закон за местните данъци и такси трябва да бъде подготвен до края на септември, документът вече е обсъден и от депутати, и от представители на министерствата и на Националното сдружение на общините в България, каза изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Според нея прилагането на закона може да влезе през 2012 година.

Залага се на преструктуриране на данъчната система - един или два централни данъка да станат местни, а не да увеличаваме данъчната тежест, поясни Чавдарова. Безспорно това увеличаване на собствените приходи ще бъде следвано от намаляване на държавните трансфери към местните бюджети. Тези трансфери ще отиват обаче само към бедните общини, а богатите няма да получават нищо.

Общините настояват между 2 и 3% от данъка върху доходите на физическите лица да отива при тях. Според нея това би мотивирало кметовете да разкриват повече работни места. Парите от данъка "общ доход" ще се разпределят към общината, където лицето е регистрирано по постоянен адрес, е една от идеите в проекта.

Един от вариантите в новия закон за местните данъци е патентните данъци да отпаднат. Според нея в момента той е един от най-скъпите като администриране, а в същото време приходите му за цялата страна са 20 млн. лв. Това ще зависи от идеята дали всички търговци ще са регистрирани по ДДС. Ако патентните данъци не станат по-жизнени, общините ще се съгласят да отпаднат, посочи тя.

В закона няма да има два данъка върху недвижимите имоти - сегашният и данък "лукс". Ще си има един данък и ще има различна скала за имоти над определени стойности, има няколко механизма - със скала - два прага за стойност на имотите, или чрез коефициенти, обясни Чавдарова. При приемането на коефициентния принцип може и данъкът на старите панелни апартаменти да падне, посочи тя.

"Пълна промяна" ще има за данъчните оценки. Постигнато е съгласие за опростяването на действащата сложна методика - с физико-географски белези, за да може лесно, по бърз начин да се изчислява данъчната оценка. От друга страна ще се засилят компонентите, с по-пряка връзка с пазара. Това не означава, че данъчната оценка ще е еквивалентна на пазарната цена на имота, но тя ще я следва.

Няма да има промяна при данъка върху възмездните сделки.

Отпаднало е и предложението за такса "улично осветление",като то може да мине, като компонент в определения от тях данък върху недвижимите имоти.

Данъкът върху наследствата ще остане в сегашната си форма, въпреки че има идея за преразглеждането на праговете, което обаче няма да стане на този етап, обясни Чавдарова. Желанието за въвеждането на поземлен данък също няма да се осъществи.

Съществени промени не се очакват и при данъка върху моторните-превозни средства.

Относно туристическата такса ще бъде възприета практика от Европа, която определя процентна заетост и туристическата такса се дължи само за нея ежедневно.

По думите на Чавдарова имало е предложения от страна на неправителствения сектор за въвеждането на данък "самооблагане" - локален данък за определени проекти по желание на населението в дадена община. Парите, които ще се дадат за референдум обаче, ще са повече от тези, които ще се съберат за определената цел, смята тя.

Има идея за връщане на данък "повишената стойност" - данък, който се е прилагал в общините, които пускали в регулация цели нови квартали. От собствениците на имоти се събирал този еднократен данък за изграждането на прилежаща инфраструктура. Идеята беше той да е факултативен данък - само с общините, където има експанзия на пазара, но това отпадна, посочи Чавдарова.

Определянето на таксата за битови отпадъци, популярна като такса "смет" ще се промени изцяло. Всички са единодушни - ще се плаща на количество изхвърлен отпадък, а не на промил от данъчната оценка, както е досега. Проблем засега е измерването им, тъй като то може да става по брой съдове, чували и т.н., но няма точна методика как ще става това в многоетажните жилищни сгради. Тези общини, които не могат да минат изцяло на измерване на количествата отпадъци ще имат гратисен период, който ще е едногодишен, каза Чавдарова.

Санкциите, които и сега ги има в закона за местни данъци и такси, ще се повишат с около 20 процента, тъй като сумите трябва да се актуализират заради изоставането им през годините, обясни още Чавдарова. Новост обаче е плащането им. Предвижда се да се въведат три размера на наложените глоби. При плащане в срок до 30 дни глобата ще се дължи наполовина, изцяло - в периода след 30-ия ден до определен краен срок, а след него - двойно.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg