Какви инвестиционни проекти ще приключат по-големите дружества със специална инвестиционна цел през тази година? С подобен въпрос от Profit.bg се обърнахме към някои от лидерите по пазарна капитализация компании в сегмента и включени в индекса BG REIT.

От Прайм Пропърти БГ АДСИЦ предвиждат до края на годината да приключат проекта си в Свети Влас. Това е ваканционно селище от затворен тип с осигурена поддръжка, охрана, агенция за отдаване под наем, намираща се в комплекса. Общата квадратура е над 10 хил. кв.м.

„Имаме продажби преди завършване на строежа и очакваме те да продължат“, коментираха от Прайм Пропърти - „В същото време е организирано отдаването под наем както на непродадените апартаменти, така и на собственици, които желаят това,“ уточниха още от там.

Печалбата на фонда за миналата година е над 11 млн. лв., като от компанията очакват и през тази година да имат много добри резултати.

На проучването на Profit.bg от БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ отговориха, че през тази година не предвиждат приключването на инвестиционен проект. „Към момента дейността на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ е фокусирана върху два текущи проекта - апартаментен хотел Exclusive Ski & Spa resort в k.k. Боровец и Административно-търговска сграда на Цариградско шосе. Според заложената инвестиционна програма за 2009 г. те трябва да бъдат финализирани,“ заявиха оттам.

„Очакваме през 2008 г. да приключим изграждането на търговски комплекс в Стара Загора. Той се намира се на бул. "Патриарх Евтимий", в съседство до Баумакс,“ заявиха от И Ар Джи Капитл 3 АДСИЦ.

Разгърнатата застроена площ ще е до 19 хил. кв. м. Приблизително 15 хил. кв. м вече са отдадени под наем за срок от 10 г. „В момента сме в процес на договаряне на останалите площи. Очакваме, че ще реализираме първите приходи от наем в началото на 2009 г.,“ уточниха от компанията.

Освен парцела в Стара Загора, дружеството притежава други четири терена. Два са в София и по един в Бургас и Варна. Към два от тях има проявен интерес за продажба и към един, за изграждане на търговски комплекс и отдаването му под наем. „За всеки от парцелите анализираме, кое би донесло повече на акционерите – изграждане на тръговски обекти и отдаването им под наем или продажба,“ обясниха от И Ар Джи Капитал 3 АДСИЦ.

Инвестиции на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, към първото тримесечие на 2008 г., са 6.4 млн. лв. без ДДС, а сключените договори за продажби без ДДС са за 8.78 млн. лв., коменираха по темата от фонда.

За миналата година инвестициите на компанията надвишават 96 млн. лв. без ДДС. Реализираните нетни приходи от продажби през 2007 г. са 47. 9 млн. лв. Броят на сключени договори за продажба за същия период са 213, сочат данните на компанията.

Общите инвестиции до момента наброяват 203 млн. евро. и са насочени във ваканционни апартаменти, хотели, търговски площи, жилищни имоти, балнеология и рехабилитация, коментираха от ФеърПлей.

По повод въпроса дали има заявен интерес към проектите от страна на купувачи, от там коментираха, че на първия етап на ваканционно селище „Санта Марина” в Созопол към края на 2007 г. са продадени 98% от апартаментите, или 236 апартамента.

„Във втория етап са реализирани 70%, или 124 апартамента, а в Банско – 21%, или 16 апартамента“, конкретизираха от компанията.

По тяхна информация в началота на април са започнали и продажбите от трети етап на ваканционно селище „Санта Марина”. „Останалите проекти са в начален етап и все още не са обявени за продажба,“ допълниха от компанията.

През 2008 г. от ФеърПлей възнамеряват да извърши инвестиции в размер на 73.6 млн. лв. От тях 58%, или 42.95 млн. лв., ще се насочат към строителството на обекти, а останалите 30.65 млн. лв. за покупката на парцели.

„Към момента сред инвестициите на Актив Пропъртис АДСИЦ няма стартирал проект, тип develeopment, чиято реализация да приключи до края на 2008 г.,“ отговориха на запитването от компанията.

По данни на Актив Пропъртис заявен интерес на купувачи има към проекта за изграждане на логистичен център и/или препродажба на терени в с. Крумово край Пловдив, проекта за резиденшъл комплекс в Пловдив, препродажбата на имот в Свиленград, отдаването под наем или продажбата на общежитие „Добре дошли“ в Плевен и др. “Към настоящия момент няма постигнати договорки за продажба на който и да е от проектите на дружеството,“ коментираха за Profit.bg от Актив Пропъртис.

„През 2008 г. Ексклузив Пропърти АДСИЦ ще продължи да развива дейността си, съгласно инвестиционните си намерения,“ посочиха от компанията. До края на тази година ще започнат същинските дейности по реализация на два мащабни проекта. Според прогнозите на фонда се очаква те да да бъдат завършени в рамките на 17-18 месеца.

„Предвид гореизложеното, през 2008 г., дружеството няма да има отдадени под наем недвижими имоти и финансовите резултати съответно ще бъдат свързани основно с приходи от лихви по банкови депозити и с печалба от преоценка на притежаваните недвижими имоти,“ коментираха от фонда.