Търговията на капиталовите пазари в голямата си част включва търгуване с очаквания относно развитието и бъдещите резултати на публичните компании. По този повод от Profit.bg решихме да развием втора тема за фондовете след „Какви проекти ще развият някои от по-големите АДСИЦ през 2008 г.“ Този път водещият въпрос е „Какво да очакваме от тези компании и през 2009 г.?“

През следващата година от Прайм Пропърти БГ АДСИЦ ще започванат с изграждането на Бизнес Парк – Пловдив. Нека да припомним, че компанията очаква възвращаемостта от инвестицията да е 30 на сто.

„Започваме строеж и на два други проекта – офис сграда в София и ваканционен комплекс в Лозенец, община Царево. Този проект е съвместна инвестиция с Immoeast от Австрия. Освен тях ние постоянно търсим подходящи терени за нови проекти,“ съобщиха от Прайм Пропърти.

Както вече стана ясно, към този момент вниманието на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ е съсредоточено върху реализацията на два текущи проекта - апартаментен хотел Exclusive Ski & Spa resort в к.к Боровец и Административно-търговска сграда на „Цариградско шосе“. Според заложената инвестиционна програма за 2009 г. те трябва да бъдат приключени същата година.

По информация на фонда и двата бизнес проекта ще се управляват от дружеството, с цел придобиване на оперативни приходи за акционерите. От БенчМарк Фонд Имоти съобщиха, че ще осигурят първокласна поддръжка и управление на апартаментния хотел и общите части, като продажбата на апартаменти вече е стартирала. Очакваната доходност на този проект е в размер на 80%.

От там съобщиха за Profit.bg, че в кратки срокове ще започнат строителните работи по нов проект за офис и търговска сграда, разположена на бул. „Раковски“ 124.

В прогнозите на И Ар Джи Капитал 3 АДСИЦ за 2009 г. влиза изграждането и отдаването под наем на поне още един търговски комплекс на някой от останалите 4 собствени парцела с РЗП около 20 хил. кв. м.

Прогнозният размер на инвестициите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ за 2009 г. е 82.4 млн. лв. Средствата ще се вложат в строителството на стартиралите през тази година нови проекти - етап 3 на „Санта Марина”, хотелски комплекс „Рила Лейк Ризорт”, нов проект в Созопол, нов проект в Сапарева Баня, търговски и жилищни площи в София и търговски и жилищни площи в Сандански.

От компанията съобщиха, че през настоящия момент фондът притежава 68 дка в землището на Сапарева Баня. Стойността на недвижимите имоти (земя) е 4.8 млн. лв. Върху тях ще се развиват проекти в направления – ваканционни комплекси и балнео-рехабилитационни центрове.

В началото на април дружеството подписа окончателен договор за придобиването на 8.67 хил. кв. м. Терените се намират до НСА. Стойността на имотите е 5.7 млн. евро без ДДС и върху тях ще бъдат построени жилищни, търговски и офис площи с обща РЗП – 30 хил. кв. м.

„В процедура сме по придобиването на 50 декара в близост до Околовръстното шосе. Планираме да осигурим минимум 100 декара земя преди старта на втория проект на територията на София. След изготвянето на окончателен проект ще започне и продажбата на апартаменти“, уточниха от ФеърПлей.

„Инвестиционните ни намерения за 2009 г. са свързани със стартиране на строителството на ваканционно селище в местността „Алепу” край Созопол. Започване на проекта 4-ти километър в Пловдив за изграждане на жилищен комплекс от затворен тип и преструктуриране на портфейла недвижими имоти на Актив Пропъртис АДСИЦ. Този процес ще започне през тази година и цели оптимизацията му с оглед на текущото състояние на пазара на недвижими имоти,“ съобщиха за Profit.bg от Актив Пропъртис АДСИЦ.

През май ще започне същинската работа по реализация на проекта за луксозна бизнес сграда върху имот, намиращ се на столичния бул. „Тодор Александров“ и ул. „Овчо поле“. През септември се планира да стартира и строителството на обекта, което, според прогнозите, трябва да приключи за около 17 месеца, заявиха от Ексклузив Пропърти АДСИЦ

В портфейла на фонда влиза и имот в столичния кв. „Изгрев“, с построената в него сграда – бивше търговско представителство на Унгария. До края на годината там ще се предприемат действия по събаряне на сградата и започване на процедурите по градоустройство и регулация на имота.

Плановете на компанията предвиждат изграждане на терена на луксозен апартаментен комплекс с търговско административна част. Очаква се проектът да бъде завършен за около 18 месеца.

„Приоритети на Ексклузив Пропърти АДСИЦ са инвестициите в най-високия сегмент на пазара на недвижими имоти, изграждането, управлението и експлоатацията на първокласни офис сгради и луксозни жилища в най-престижните райони на столицата,“ заявиха от фонда. „През 2009 г. инвестиционните намерения и цели на дружеството ще са свързани основно със строителството на сградите по проектите“.