Новата мода в богаташките къщи в САЩ (а както знаем модата се пренася след няколко години у нас) е „отвореният план“. Те не искат стени – искат едно огромно помещение, в което да съсредоточат всичките си удобства.

Изследване на Coldwell Banker Previews International показва на какво държат богатите, когато си купуват къща. В изследването са разпитани 300 американци с годишен доход от нас 250 000 долара.

Тази година с по-голяма важност са отворения план и автоматизирането на къщата, а с по-малко значение са традиционни екстри като тенис корт, стаи – сейфове и много гаражи.

Ето кои са нещата, които богатите търсят най-много, а въпросът, зададен в анкетата, е „Кое от следните е по-важно за вас при покупка днес, отколкото преди 3 години?“:

Отворен план – 39%

Напълно автоматизиран дом, където може да се управлява всичко с помощта на дистанционни – 32%

Басейн – 28%

Външна кухня – 23%

Фитнес – 20%

Домашен киносалон – 19%

Зелена“ къща – 18%

Винарска изба или стая – 16%

Отделна къща за гости – 12%

4 или повече гаражи – 11%

Стая сейф – 8%

Отделна кухня за кетъринг – 5%

Тенис корт или други спортни игрища – 4%

Помещения за прислугата – 2%

Други интересни факти от изследването – 38% от анкетираните имат 2 или повече домове, а 6% имат къщи извън САЩ.

70% казват, че най-важният фактор при покупка на имот си остава локацията.

Луксозният пазар се движи от младите купувачи – 43 % от американците на възраст 21-55 г. с доход от над 250 000 долара възнамеряват да направят покупка на имот в следващата година, като те са готови да похарчат два пъти по-голяма сума от хора със същите доходи, но на възраст над 55 години. Сумите са средно 2.1 млн. долара за младите и 1.1 млн. долара за по-възрастните купувачи.