Пазарът на луксозни имоти в Москва остава почти незасегнат от международната финансова криза, която понижи цените на имотите почти навсякъде по света, казва представител на руска агенция за имоти.

След продажбата на жилище в централната част на Москва за рекордните 99 млн. долара по-рано тази седмица от агенцията за недвижими имоти Agent 002, едва ли някои може да говори за криза на пазара, допълва още той.

Интересът на купувачите към луксозни имоти остава много висок, като дори в настоящия момент се водят преговори за продажбата на няколко такоива, допълват още от агенцията за недвижими имоти.

В руската преса се появиха сравнения какво може да се купи със сумата 99 млн. долара, която беше дадена за луксозното жилища. Според вестник "Комсомолская правда" тези пари са достатъчни за 446 едностайни апартаменти, 3.4 тона злато или 24 560 000 бутилки от най-добрата руска водка.

Средният период, който луксозните жилища прекарват на руския пазар преди да бъдат продадени, е два месеца, става ясно от данни, предоставени от по-големите агенции за имоти в руската столица.

Продажбата на супер луксозни жилища в Москва се е повишила от средата на месец август до сега, сочи съобщение на Agent 002.

И все пак, средната цена на апартаментите в Москва се очаква да започне да се понижава в следващите няколко месеца, вследствие на нарастващите строителни разходи и намаляване на търсенето.