Пазарът на недвижими имоти във финансовия център на Индия – Мумбай, регистрира сериозен ръст през последните няколко години и вече е недостъпен за основна част от купувачите.

„Малък апартамент от около 65 кв. м, на около 45 километра от центъра на града, се предлага за около 15 милиона рупии (230 000 долара), така че той става недостъпен за хората на заплата в страната“, коментира Мангилал Джогани, брокер с 30-годишен опит в агенцията за недвижими имоти Nikita Properties, цитиран от CNBC.

Подобен апартамент в краен квартал на Делхи, например, би струвал наполовина, коментира още имотният експерт.

Мумбай винаги е бил най-скъпият град по отношение на имотите в Индия, където цените се конкурират с тези в останалите азиатски финансови центрове като Хонконг и Сингапур.

Многомилионните имотни сделки, свързани с недвижими имоти в Индия, почти винаги се свързват с Мумбай.

Родният град на Bollywood, както и градът, където са разположени повечето от централите на водещите индийски компании, регистрира най-голямата сделка в имотната история на Индия. Това бе сделката, свързана с Lincoln House, или доскорошната сграда, в която се помещаваше американското посолство.

Разположен до морето във финансовата част на Мумбай, имотът с площ от 50 000 кв. фута (4 645 кв. м) бе продаден от правителството на САЩ на индийския магнат Сайръс Пунавала за сумата от 7.5 милиарда рупии (113 милиона долара).

„Имотите в Мумбай са достъпни единствено за милионерите. За повечето обикновени хора цените са нереалистични и недостижими, съпоставени с техните доходи“, коментира Вивек Талвар, инвеститор в недвижими имоти.

В резултат на високите цени, инвеститорите, закупили имоти, не могат да ги продадат, а предприемачите са отчаяни в опитите си да продават на тези цени, като предлагат бонуси към покупките, като почивка в чужбина и безплатно парко място. Дори и тези бонуси обаче рядко водят до сделки.

„За да се мотивират днешните купувачи, трябва да им бъдат предложени отстъпки от поне 15-20%, за да се стигне до сделка“, коментира Талвар, като допълва, че се продават само апартаменти в крайните квартали на Мумбай в диапазона между 45 и 65 000 долара.

По данни на Colliers India, налице са около 180 000 оферти за продажби на имоти в рамките на метрополиса през септември. Подобен запас от непродадени имоти не е наблюдаван от две години насам.