В опит да се справят с рецесията и понижението в сектора на недвижимите имоти, лидерите на водещите компании в сектора в Европа преразглеждат бизнес плановете си, пише Europe.re.

Въпреки първите зелени сигнали за започналото възстановява на пазара в някой европейските икономики, в несигурната среда в момента, повечето компании остават фокусирани предимно върху управлението на риска - защита на активите и запазване на капитала на компанията, става ясно от годишен доклад на Ferguson Partners Europe Ltd. и Urban Land Institute (ULI).

Данните в доклада са базирани на интервюта и анкети с около 100 лидери на европейските компании за недвижимите имоти (публични и частни), инвестиционно банкиране, управление на инвестиции, частни инвестиционни фондове, брокерски фирми, банки и застрахователни дружества и други сектори.

Отговорите на респондентите показват, че лидерите са силно насочени към поддържането на стабилни парични потоци, като търсят всяка възможност за намаляване на разходите, удвояване на усилията за поддържане на добри взаимоотношения с инвеститорите, както и поемане на инициативата за запазване на тесни връзки с кредиторите.

Според доклада прогнозите по отношение на числеността на персонала промяна през 2010 г. не са твърде обнадеждаващи. Търсенето на кадри ще бъде най-значимо при инвестиционните мениджъри, като фирмите за управление на инвестиции се очаква да увеличат общата численост на работната сила с около 2.8%.

Като цяло заплатите в индустрията на недвижимите имоти се очаква да останат на същите нива като през тази.