Покупката на къща е нещо, което не всеки може да си позволи, но ако и вие сте сред щастливците, на които им предстои такава стъпка, пред вас възникват множество въпроси – нова или стара къща, да започнете строителство от нулата или да реновирате.

Разбира се, всичко зависи от моментното състояние и допитването до експерт е най-доброто, което може да направите, преди да инвестирате.

Ако все пак се спрете на вариант със стара къща, ето няколко съвета, които трябва да следвате, представени от гледната точка на човек, минал по този път.

Вие чувате:Обожавам всички тези величествени вековни дървета

Какво не ви казват? Когато имате няколко 100-годишни дървета в двора, със сигурност ще се наложи да инвестирате доста за поддръжката им. Това означава подрязване, подхранване, отделно не забравяйте, че есента дворът ви ще бъде пълен с листа. Подгответе се за събиране на торби с листа и за ежедневно чистене на пътеката.

Вие чувате: „Този дървен под е страхотен“

Какво не ви казват? Дървеният под е едно от любимите неща в тази къща, но почти няма стая, в която да няма дупки, пукнатини или изкривени дъски. Подът се нуждае от сериозна реновация - нещо, което ние умело сме скрили под килима.

И все пак ако не сте перфекционисти, това със сигурност няма да ви подлуди.

Вие чувате: "Корнизите и первазите са перфектни"

Какво не ви казват? Погледнете малко по-отблизо. Всъщност под белия слой боя има още няколко слоя – зелено, синьо.

В крайна сметка, нямате голям избор, предстои ви сваляне на всички слоеве стара боя – 1,2,3….колко ли ще излязат всъщност, и да боядисате первазите и корнизите в истински бял цвят.

Какво чувате: „Покривът е нов. Това е чудесно!“

Какво не ви казват: покривът е само един от разходите, скъпи купувачи. Много е лесно и забележимо да погледнете покрива и да прецените състоянието му. Това, в което трябва тепърва да инвестирате обаче, са електричество, помпи, тръби, основни уреди.

Изводът: Дори да ви дават гаранция, че нещо е оправено, бъдете готови на още и ще разходи. В момента, в който започнете реновацията, трябва да предвидите значителна сума над заложения бюджет за непредвидени плащания.

Вие чувате: "Tази къща има толкова много характер!"

Да, наистина има характер спрямо старите панелни жилища и предлага много по-красива гледка спрямо офисния прозорец. Но как да мислим за характера, когато се оказва, че половината прозорци не могат да се отворят, че рамките на вратите се оказват криви и че къщата крие много неподозирани тайни….

И все пак, ако харесате някоя стара къща, това не трябва да ви отказва от покупката. Просто направете хубав оглед, задайте всички въпроси и се консултирайте с експерти (архитекти, майстори, брокери), начертайте план за последващите разходи, преди да предприемете сделката.

Целта, в крайна сметка е, това да се превърне във вашия мечтан дом. Ако тази къща е пътят да гопостигнете…действайте!