Инвестицията в недвижим имот е най-доходоносна за родните инвеститори през тази година сред основните инвестиционни класове.

Както вече посочихме, тя е донесла среден доход на инвеститорите от 5.9% за първите девет месеца на годината, като е взето предвид повишението в цените на имотите и доходността от наеми.

Подобна доходност е завидна в условията на продължаващо понижение на лихвите по депозитите и слабото представяне на повечето инвестиционни класове от началото на годината.

Пред инвеститорите в имоти обаче остава водещият въпрос: кой тип имоти да предпочетат?

Доходността на кои имоти се очаква да е най-висока?

И докато с колко ще поскъпнат различните типове имоти е въпрос на догадки, другият компонент на доходността от инвестиции в имоти – доходността от наеми, е далеч по-предсказуема.

Ще разгледаме каква е доходността на различните типове имоти, както и как се е променяла във времето.

Към днешна дата най-малките – едностайните жилища, се отличават с най-висока доходност от наеми. Подобен род имот в София се изплаща с 19.27 годишни наема (на база на офертните цени на имотите и наемите от сайта imot.bg), като доходността му от наем е в размер на 5.2% на годишна база.

Определено можем да кажем, че доходността от наемите на този род имоти е сравнително постоянна през годините. По време на дъното на цените на недвижимите имоти от 2012 година 18.14 годишни наема са изплащали един едностаен апартамент, като доходността е 5.5%.

Най-висока доходност в размер на 6.8% на едностайните жилища през последните 12 години е достигана през ноември 2005 г., а най-ниска – при ниво от 4.5% през май 2011 година.

Инвестицията в едностайно жилище, освен с висока и сравнително постоянна възвръщаемост през годините, се отличава и с изискване за инвестиране на по-малка по абсолютен размер сума.

Втори по доходност са двустайните жилища. При тях доходността е 4.6%, като също е относителна стабилна през годините. Най-ниското й ниво е при 3.96% през февруари на 2012 година, а най-високата й стойност – през ноември на 2005 година при 6.75%.

С увеличаване на размера на жилищата, съответно на изискваните инвестиции за тях, намалява доходността от наеми. При тристайните тя е вече 3.9%, на база на офертните цени, като никога не е преминавала над границата от 5% през последните 12 години. През ноември на 2011 година е достигната най-ниската стойност за доходност от наеми при ниво от 3.06%.

Ако искате да инвестирате в имоти с цел отдаването им под наем, определено не трябва да купувате големи многостайни жилища. При тях доходността в момента е при ниво от 3.2%, като никога през последните 12 години не е преминавала на границата от 4.3%, достигната през май на тази година.

Едва 2.2% е най-ниската доходност от наеми, регистрирана през май на 2012 година.