Двуетажна порутена къща в предградие на Сидни с две спални и прилежаща площ от 131 кв. м бе продадена на търг за 800 000 долара, независимо че новият собственик ще се нуждае от поне 120 000 долара, за да я приведе в пригодно за живеене състояние, съобщава New.com.au.

В търга по продажбата се включиха над 100 участници, като последните петима наддаваха вече с по 20 000 долара на стъпка. В резултат стартовата цена бе надмината със 150 000 долара.

Забележително допълнение е, че къщата пустеела цели осем годни и собствениците й решили да се разделят с нея, след като установили цяло нашествие термити. От подовете й също не е останала и следа.

Това е забележителен пример за прегрелия австралийски имотен пазар, особено имотите в Сидни и Мелбърн.

През септември, миналата година Индексът на покупателната способност на Жилищната асоциация на Австралия (HIA) , който отчита лихвите по ипотеки, цените на жилищата и доходите на хората, достигна стойност от 51.5, което означава, че обикновените австралийци практически не могат да си позволят жилище в Сидни и Мелбърн. За да са сигурни, че ще могат да покриват вноските си, австралийците трябва да получават два пъти по-висок от средния доход.

Средната цена на еднофамилна къща в Мелбърн достигна историческия си максимум през 2010 г. от 601 000 долара, а в Сидни тя е 634 000 долара.