Френският министър на жилищното строителство и градовете - Кристин Бутен официално обяви новия проект, наречен "къща за 15 евро на ден", която дава възможност да изплащате жилището си, като давате малко пари, но по-дълъг период от време, пише френското електронно издание Lemoniteur-expert.com.

За да станете собственици на къща най-малко от 85 квадрата, построена на терен от най-малко 250 кв. м за 15 евро на ден или 450 евро на месец, отсега нататък вече е възможно.

Кристин Бутен обяви, че до края на годината къщи 5000 къщи от този тип ще бъдат пуснати на пазара във Франция. Тези къщи, които са далече от това да имат отстъпка в цените, ще разполагат с всякакви екстри, като например бърз достъп до интернет, парно отопление и т. н., обеща още френският министър.

Това изявление на Бутен ентусиазира дори най-скептично настроените купувачи. След неуспеха, който претърпя проектът "Къща Барлоу за 100 хил. евро", професионалистите не са кой знае колко доверчиви и не гледат особено позитивно на новия проект.

Времето, в което трябва да изплащате постройката на къщата е около 20 години. Но след края на тези 20 г. ще трябва да започнете да изплащате и терена, на който се намира къщата, заедно с дворното помещение, така че целият период се оказва около 40 години, което никак не е малко. Ето защо един от професионалистите в сферата на недвижимите имоти - Винсен Лурие, обяви, цитиран от друго френско издание, LeFigaro.fr, че проектът "къща за 15 евро на ден" е една голяма илюзия.

Някои обаче гледат на проекта от ъгъла на екологичното жилище, защото Кристин Бутен обяви, че тези къщи ще спазват всички екологични норми и консумацията на енергия ще бъде минимална.

Тези къщи обаче ще се намират на терени с н иска стойност, което ще рече извън градската зона - поне повечето от тях. Това обаче автоматично поражда въпроса с транспорта и придвижването от къщата до града.

По тази причина кметът на Вал д'Оази е решил да предложи на 6 семейства да използват част от терените на различни градски паркове, където да построят своите "къщи за 15 евро на ден", като някои от къщите ще се намират в парковете в Калвадос, Ерувил Сен Клер и предградията на Кан. Друг един проект за 35 подобни къщи се предвижда да има в Сент Радегон в предградието Туар.