Къщи на килограм се продават в селата около сръбската граница. Стаята излиза колкото месечен наем в столицата - около 300 евро, коментират брокери. Най-евтини са имотите в обезлюдени селища, които се предлагат за жълти стотинки.

Кандидатите обаче са малко заради притесненията от набези на крадци. Във всяко от селата в Монтанско има поне по 10 имота, които са на тезгяха, твърдят брокерите. Собствениците им бързат да се отърват от тях преди интересът към обезлюдения Северозапад да изчезне съвсем, обясняват те.

Къща в село Страцимирово - близо до жп линията Видин - София, с 3 стаи и оджак, с кладенец, овощна градина и 2 селскостопански постройки на двора, се предлага за 2000 евро.

Друга оферта в същото село е за дом с 3 стаи, двор от 2 дка с лозе и овощна градина, а цената е 4000 евро. В Бойница пък собственик е поискал 1500 евро за 5-стаен дом.

В китното Извор махала, разположено до самата граница, домовете са по 3000 евро. В Ново село на брега на Дунав за къща от 90 кв. м искат 4000 евро.

Собственици на имоти във варненските села пък продават, за да могат с парите да купят гарсониера в морската столица. Цените са паднали до 500-550 евро на кв. метър за 60 кв. метра площ в кварталите Аспарухово, Владиславово и Възраждане.

В момента най-много се търсят имоти за 40 хил. евро. Евтините панелки вече не са привлекателни пред по-изгодните предложения за покупка на ново строителство и завършени тухлени кооперации. Най-активни на пазара са младите хора.

Хора в зряла възраст инвестират пък в жилища за деца, дори и внуци. Суперлуксозни жилища не се предлагат в момента.

При ваканционните имоти най-търсени са двустайните апартаменти с акт 15 - до 40-55 хил. евро, в Бяла, Обзор, м. Ален мак, Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Интерес към тях проявяват както български купувачи, така и руснаци.

Източник: в. Стандарт