Кеймбридж, известен с университета си и тревистите поляни, е на дъното на класацията във Великобритания, когато се стигне до разнообразие на магазините, съобщи група за анализи.

Старинният университетски град е най-лошият град за шопинг във Великобритания. Улиците му са завладени от национални вериги магазини, съобщи New Economics Foundation (NEF), изследваща проблемите на устойчивото развитие.

Изследователите са открили, че градът в източна Англия има само 9 вида магазини по главната си улица, което е най-лошият резултат от 117 изследвани градски центрове, като определят обстановката като "безцветна хомогенност".

В изследването на NEF, градът е получил 11.6 от 100 възможни. Най-висока оценка 92.1 е получил Уитстейбъл в югоизточна Англия, поради голямото разнообразие търговски центрове и независими магазини, поради което улиците му се отличават от тези на другите градове във Великобритания.

Експертите обвиниха управата на университета в Кеймбридж, който притежава голяма част от недвижимата собственост, че са повишили наемите, което е намалило броя на независимите магазини.

Градските власти заявиха, че изследването на NEF е проведено неточно, защото се концентрира върху главната улица на града. "Кеймбридж просто няма една главна улица", заяви началникът на туризма Ема Торнтън.

"Това, което прави Кеймбридж уникален, е че ние имаме над 21 зони за шопинг. Всички те са свързани и еднакво важни". Тя подчерта, че историческите улици на града са "пълни с магазини, които няма да намерите никъде другаде по света".

Източник: БГНЕС