Компания, собственост на саудитския принц Алуалид бин Талал ал Сауд, планира изграждането в Саудитска Арабия на най-високата кула в света, която ще бъде висока поне 1 000 метра.

Проектът е на стойност около 26.7 млрд. долар и е на компанията Kingdom Holding Co. за комплекса Kingdom City и Kingdom Tower.

Двата проекта се очаква да затвърдят позицията на строителната компания, като една от водещите в света, се казва в публикувано изявление на саудитската компания, цитирано от Reuters.

Строителната площ на двата проекта покрива 23 млн. кв. м, като се предвижда те да бъдат мултифункционални, като ще включват жилища, търговски площи, хотели, офиси и увеселителни площи.

Kingdom City се очаква да помещава 80 000 жители и около 250 000 посетители, сочат плановете на компанията.

Конкуренцията за най-висока кула в света става все по-ожесточена. В момента най-високата такава в света е Burj Dubai, която вече е над 700 м. и разполага с 600 етажа, показатели, правещи я най-високата сграда построена от човешка ръка.

Тя разполага с офиси, жилищни и търговски площи. Развлекателните съоръжения включват четири басейна, ресторанти, барове, библиотека, зала за любители на пури и др.

Преди няколко месеца обаче стана ясно, че дубайската компания Nakheel планира да построи кула с височина 1200 м.

Най-новият проект на компанията, чието име е Al Burj, ще надмине по височина досегашния лидер Burj Dubai, чиято височина след построяването му ще е около 900 м.

Сградата ще се намира на Арабския канал, а самият проект е на стойност 61 млрд. долара.

Това е поредният голям проект на Nakheel. До момента тя е известна с The Palm, The World, The Gardens, The Universe и др.