Китайската компания Greenland Group ще построи най-високата жилищна сграда в Лондон, пише Bloomberg. Проектът се нарича Spire, a инвестицията в него е 800 милиона паунда (996.9 милиона долара).

Инвестиционната компания е купила парцела, върху който се строи кулата, още през 2014 г.

Кулата ще има 67 етажа, което я прави най-високата жилищна сграда и в Западна Европа.

Сградата е проектирана като венчелистче, с две вълнообразни тела. Тя ще се намира на Канари Уорф и ще предлага несравнима гледка към Лондон.

Сред удобствата, които кулата ще предлага, са 35-етажен хотел с инфинити басейн, цял етаж със стаи за отдих и дори външна покрита писта, което ще я постави на върха на луксозните имоти в Лондон.

Според инвеститорите излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да попречи на успешната реализация на проекта, тъй като лондонският пазар страда от недостиг на жилища. „Всяка година излизат по 40-50 000 нови жилища, но реаланата нужда е от 120 000“, коментира местен експерт. Със своя проект Spire ще добави нови 861 жилища.

В краткосрочен план инвеститорите на Spire се надяват да привлекат международни купувачи, уверени в бъдещето на Лондон като финансов център или поне в позицията си на град със стабилна икономика. В средносрочен и дългосрочен план очакванията са да бъдат привлечени и купувачи от вътрешността на страната.

Строителството се очаква да започне в началото на 2017 г., а крайният срок за реализация на проекта е 2020 г. И докато брекзит и изборите в САЩ правят невъзможно да се прогнозира бъдещето, според анализаторите инвеститорите трябва да рискуват.

„Сега е много по-трудно за строителите време, предвид цикличността на пазара. Повечето инвеститори са от дълго време на пазара и според прогнозите им картината в следващите три до шест месеца ще става по-розова“, коментират експерти.