Мащабите на строителството в Китай удивляват, очароват, но понякога и разсмиват.

В китайския град Суджоу бе построен нов небостъргач, наречен "Вратата на Изтока". Неговата височина е 300 метра.

Градските власти се надяваха, че появата на нови високи сгради ще донесе на града добра репутация като водещ глобален център. Въпреки това, местните жители смятат, че небостъргачът изглежда доста странно и напомня ... панталони!

74-етажният небостъргача бе проектиран от британската архитектурна фирма RMJM. Според авторите, небостъргачът трябва да олицетворява Портата, през която Изтокът се разкрива за Запада. Сградата също така символизира триумфа на китайската цивилизация и значението на Китай в съвременния свят.

Цената на небостъргача се оценява на 700 милиона долара.

Въпреки че архитектите имаха благи намерения, а строителите ги спазиха със забележителна точност, общата форма на сградата се оказа доста странна.

Вижте още: Най-мразените сгради в света

Много китайци смятат, че огромният небостъргач е много подобен на мъжки панталони.

Някои блогъри дори предложиха да преименуват сградата на " Гащите на Изтока " . Критиците също обвиняват властите, че са превърнали града в " зона за чуждестранни архитекти с нелепи идеи " , съобщава The Daily Mail.

Китай изживява бум в строителството на мащабни структури. Най-известните проекти са сградата на Shanghai World Financial Center и стадион "Птичето гнездо" в Пекин. Въпреки това, много от новите сгради са се превърнали в обект на подигравки от критиците, които смятат, че тези архитектурни обекти ще останат празни заради кризата.

Небостъргачът в град Суджоу е най-пресният пример за нееднозначното възприемане на високото строителство. Gherkin в Лондон получи обидното име „Краставицата“, а жителите на Барселона и до днес мразят силуета на Torre Agbar.

Едва ли обаче критиките към някой небостъргач скоро ще успеят да засенчат подигравките към новата сграда на вестник „Жанмин Жибао“ – официалния вестник на китайската комунистическа партия, която в незавършен вид изглежда така: