Най-богатото китайско село Хуаси, в източната част на Китай, стана първото и засега единственото в света, в което има... небостъргач.

Жителите на селото успели да съберат дарения за построяването на петзвезден хотел, висок 328 метра. Сградата се нарежда на 15 място сред най-високите в света, а строителството й започва през 2007 г.

В нея има изложбена зала, въртящ се ресторант, басейн на покрива и градини. Във фоайето пък е поставен бик (на снимката горе), направен от един тон злато, на стойност 300 млн. юана.

Цялото строителство възлязло на 470 млн долара (3 млрд. юана) и било платено от живеещите в селото 200 домакинства.

Хуаси не е обикновено земеделско селище- то е невероятен пример за шизофреничната китайска смес от комунизъм и капитализъм, пише британският „Телеграф".

За пропагандата в Китай, то е истинска въплътена марксистко-ленинска мечта, в която колективизмът е направил всички не само равни, но богати.

Освен че всяко семейство има модерна къща в европейски стил, жителите му се радват на безплатна медицинска помощ, образование и храни като ориз, олио и плодове и зеленчуци от биологичните ферми и оранжерии в селото.