Китайското правителство нареди проверка на всички продажби на земи от 2005 година, за да бъдат разкрити евентуални злоупотреби. Проверките ще бъдат извършени в рамките на борбата с корупцията.

Разследването ще започне скоро и ще приключи до шест месеца. Ще бъдат проверени всички продажби на земи от началото на 2005 г. до края на 2007 година.

Властите искат да разберат дали са били спазени процедурите за обявяване на търг от провинциалната управа, както и присъждането на земите и приходите от продажбите.

В Китай земята е държавна собственост и е обект на множество злоупотреби и незаконно отчуждаване.

През 2006 г. случаите на незаконно отчуждаване от страна на местните управи са се увеличили с над 17 процента, в сравнение с 2005 г. и засягат 100 000 хектара, по данни, цитирани в печата през март.

Същата година според официалните данни обработваемите земи в Китай, които и без това са малко, са намалели с 0.3 на сто или с около 307 000 хектара, отчасти заради залесяване, но и заради незаконното им превръщане в строителни терени.

Правителствената наредба изисква от администрациите на всички нива да проявят най-голяма строгост в съответствие със съществуващото законодателство срещу "незаконните действия" като нарушаване на общия план за използване на земите, на градоустройствените планове, продажбите на занижени цени или подкупите при получаване на терени.

Борбата с корупцията е сред приоритетите на централното правителство и напоследък става все по-осезаема с наближаването на конгреса на комунистическата партия през есента.