Пазарът на недвижими имоти в САЩ, от чиято стабилизация (според мнение на редица експерти) зависи и изходът на страната от кризата, може да получи помощ отвъд Океана. Стотици китайци планират "да преплуват" Тихия океан до Америка, за да си купят недвижимост, пише Interfax, позовавайки се на китайската преса.

Китайският десант над САЩ ще продължи и през април. По последна информация регистрираните желаещи да пътуват до Щатите с цел покупка на имот, надвишават 200 човека, като броят им расте. Ежедневно постъпват от 20 до 30 заявки.

По информация на вестника се формира втора група от китайци, готови да си купят недвижимост в САЩ. Първата група от 40 китайци се справи успешно със своята задача. На никого от купувачите не убягнал фактът, че независимо от ипотечната криза в страната, цената на имоти в престижни квартали не е намаляла драстично.

На гребена на кризата притежаващите реални пари китайци имат все по-голям шанс да придобият значителен брой недвижимости в САЩ. Особено онези, които се продават евтино, поради невъзможността от изплащане на вноските по кредитите.

Освен това пониженията на капиталовия пазар може също да привлекат вниманието на китайски бизнесмени, които по пътя на придобиване на акции могат успешно да се внедрят и в американската икономика. Правителството на Китай поощрява експанзията на китайския бизнес зад граница за покупки на предприятия, както и на находища на полезни изкопаеми. Това се случва във време, когато експерти считат, че САЩ ще изпаднат в много силна финансова зависимост от Китай.

Така Китай може да помогне на американската икономика, влагайки скромните си средства в късчета от Америка, а с това и да реши жилищния проблем. Ако се вземе предвид гъстотата на населението в Поднебесното царство, китайците могат да изкупят прилично количество домове в САЩ.

Именно нормализирането на ситуацията на пазара на недвижими имоти е залог за бъдещото икономическо здраве, смятат експерти. Бившият управител на ФЕД Алан Грисйпан заяви в края на миналата година, че основно условие за възстановяване на пазарите ще бъде стабилизирането на цените на жилищата в САЩ.

Същевременно икономиката на Китай демонстрира първи симптоми за стабилизиране, благодарение на държавните мерки за поддържане на ръста, смята Световната банка (СБ). Експертите от банката прогнозират, че ръстът на БВП на Китай през тази година ще е 6.5% (като през ноември очакванията бяха за 7.5 на сто).

Според СБ Китай ще понесе кризата в по-лека форма от много други държави по света и това е така поради факта, че банковата й система се оказа по-слабо засегната от финансовата криза, а властите навременно започнаха да вливат пари в икономиката в рамките на пакета за 585 млрд. долара.

Така че Китай може да стане не само първата държава, превъзмогнала сегашната криза, но и да окаже помощ на останалите.

Още по темата:

В очакване на китайското чудо