Днес официално стартира строителството на „България Мол“, който ще се намира на кръстовището на булевардите „България” и „Тодор Каблешков”.

Първата копка бе направена със сребърни лопати на специална церемония от инвеститорите LSProperty и Salamanca Capital, с участието на кмета на София Бойко Борисов и главния архитект на София – Петър Диков.

На събитието присъстваше и кметът на район Триадица Евтим Евтимов. Официалните лица започнаха градежа на мола, подреждайки елегантни кубчета, които, поставени едно до друго, образуваха логото на „България Мол“.

„България Мол“ ще има 4 подземни и 4 надземни нива, разположени на площ от 137 000 кв. м, от които над 33 000 кв. м ще бъдат търговските и над 25 000 кв. м – офис площите. Предвидени са повече от 140 търговски обекта, както и над 1100 паркоместа.

Сред първите наематели на „България Мол“ изпъква името на най-голямата търговска верига в Европа в областта на бързооборотните стоки – френската Carrefour. Отдаването на площите под наем е поверено на Colliers International – водещата консултантска компания на пазара на търговски площи в страната.

Проектът е дело на известните архитекти от студио MYS Architects. Очаква се „България Мол“ да бъде завършен през 2011 г.