Кметът на Москва - Юрий Лужков се противопостави на грандиозния план на Лорд Норман Фростър за построяването на гигантски хотел в централната част на Москва, който би променил облика на руската столица.

Не е по вкуса на кмета и другият проект на Фостър за построяване на огромна овална концертна зала в централната част на града.

Обявената критика от страна на кмета става реалност, на фона на силното публично недоволство, че двете нови сгради в близост до Кремъл ще променят облика на столицата на страната.

По време на среща между Лужков и Фостър в Москва, кметът е потвърдил принципното си съгласие за изграждането на проектите, но е препоръчал те да бъдат променени в архитектурен план, за да не бъде оттеглена тази подкрепа.

Двете сгради ще бъдат изграждани на земя от 13 акра на мястото на хотела Росия, който датира от съветската ера и ще бъде съборен.

Лужков е изразил желание 3000-ят най-голям бивш хотел в света да бъде заменен от мултифункционален център с хотели, офиси, търговски центрове, кина, ресторанти и кафенета, като центърът да разполагат с 2 000 паркоместа.

Конкурсът за изграждането на проекта бе спечелен през 2004 година от компанията ST Development, която се контролира от заможни руснаци с близки връзки до Лужков, според данни, публикувани в руските медии.

С присъединяването на Лорд Фостър обаче, проектът коренно е изменил първоначалния си облик, като етажността на сградите е била увеличена от 6 на 10 или 11.