61% от страните, включени в индекса на цените на жилища на Knight Frank, са регистрирали ръст на цените през 2010 г. спрямо 2009 г., показват предварителните данни от доклада на компанията за второто тримесечие на 2010 г. За сравнение през миналата година по същото време страните с ръст бяха едва 35%.

Цените на жилищата в световен мащаб обаче не са достигнали предкризисния пик от 2006-2008 г. и остават с 9% по-ниски. Според анализаторите на Knight Frank този спад е далеч от катастрофален, предвид че преди глобалната рецесия жилищата в много страни имаха ръст от 100-300 процента.

Няколко страни, сред които и България, остават с цени далеч от пиковите им стойности. Освен САЩ, където цените на жилищата са с 31% по-ниски от пиковите стойности, източноевропейските пазари, на които се формираха инвестиционни балони, продължават да изпитват сериозни трудности.

Цените на жилищата в България са с 34% под пиковите стойности, което я поставя в позицията на третия най-спадащ пазар в Европа след Литва (-63%) и Латвия (-43%) .

По отношение на 2011 г. Knight Frank прогнозира, че ръстът на пазара на имоти ще се забави.

Цените в развитите европейски страни (Великобритания, Германия, Франция, Италия) ще нараснат със скромните 2-3%, забавяне на ръста се очаква и в Бразилия, както и в Азия, като ръстът в Китай ще е около 5%, в Сингапур- 3%.За разлика от тях в Хонконг цените на имотите ще продължат да растат с бурни темпове- около 12% за 2011 г.

В Австралия, която беше пример за устойчив пазар, цените ще останат на настоящите си нива.

Американският пазар пък ще бъде ударен от втора вълна трудности и цените ще останат статични до края на следващата година. Бързо възстановяване няма да настъпи и в Испания, Ирландия и страните от Източна Европа.

През 2011 г. като цяло ръстът на цените на жилищата ще бъде задържан от повишаването на лихвите по кредитите, различните мерки за държавно регулиране и най-вече все още високите нива на задлъжнялост, прогнозират от Knight Frank.