Когато най-богатите хора в света създават своята градина, те звънят на най-добрия – белгийският майстор озеленител Франсоа Гофин.

Тайната на Гофин – задълбочени познания за земята и непреходен класически стил. Със своите павилиони, порти, изделия от ковано желязо и всякакви невероятни неща, той пресъздава традициите от 18 век във всяка градина.

Направата на градината

Сред неговите клиенти са хора от европейската аристокрация и световни бизнес величия, пленени от визията на Гофин да създава красиви оазиси около мултимилионните им домове.

Но не само богатите и известните се обръщат за помощ към известния озеленител. Сред неговите проекти е и градината на Цистерианското абатство на Notre Dame de Saint Rémy.

Градините на Гофин далеч не са евтини. Направата на една градина може да струва между 2,2 до 37,5 милиона долара, без да се включват посещенията на майстора и поддръжката на земята. Изпълнението пък може да отнеме понякога няколко години.

„Отнема време да опознаеш земята, да я разбереш“, казва Гофин. „Клиентите ни дават списък с желанията си, които ние оценяваме и изготвяме ценови проект. Много от тях търсят начин да взъстановят чрез градината спомените за градината на родителите си“, добавя той.

В градините на Европа и Северна Америка често може да видите алеи с липи, бук и дъб. „Взимодействието между светлина, сянка и прозрачност са основата за реализацията на една спокойна и въздействаща градина“, казва Гофин.

Той композира цветни лехи с помощта на екип колористи, ботаници и градинари. „Използвам зелено, синьо, светло розово и бяло, за да създадем хармония. Рядко ще видите тъмно оранжево и жълто да присъстват в моите градини“, добавя той.

Основна роля при оформлението играят правилните пропорции.

Философията на известния озеленител се гради на идеята, че градината е връзката между човек, пространство и природа, а работата на градинаря е да направи тази връзка по – силна.

„Изкуството в градината е като музиката в простраството, която въздейства върху човека. Градинарят е този, който пише нотите“, казва Гофин.

Сред клиентите на белгийския озеленител са милиардерски домове, замъци в Англия като Leeds Castle в Кент, Longleat House, където създава ботаническа градина, градините на Badminton Estate.

Една от емплемите на Гофин е неговата работа с водата. Той е повлиян от изкуството на предците му, създали градините на Анвоа, и използва подобни похвати. Гофин предпочита да използва вода от естествени източници - река, поточе, която впоследствие да пренасочи по каменни пътеки, тръби.