Едни от най-предпочитаните райони за закупуване на имоти в България е област Бургас и намиращите се в близост морски курорти сочи доклад на агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис.

В района около к.к. Слънчев бряг и Созопол клиентите, желаещи да закупят имот, предпочитат първа линия на морето и плаж, разположен в непосредствена близост.

Същевременно все по-трудна става продажбата на имоти с лоша локация, т. е. далече от морето, въпреки че през лятото от агенцията е сключила сделки с такива имоти на цени от 400-450 евро за кв.м.

Въпреки че ценовите нива по Северното Черноморие са по-високи, там и през това лято са били сключени доста сделки както с български, така и с чуждестранни купувачи.

След Бургас и курортите около него най-предпочитана дестинация за покупка на имот остава София. След нея се нареждат Варна и Пловдив.

В София най-предпочитани са имотите в централната част и кв. "Лозенец", следвани от тези в кварталите по протежението на бул. "България", както и в най-южните квартали - "Бояна", "Драгалевци".

Във Варна жилища се търсят предимно в централната част на града и новозастроените зони около пътя за Златни пясъци. Ценовите нива остават едни от най-високите в страната, като сделки се сключват относително лесно, а най-голям брой клиенти идват от Русия.

През последните няколко години интересът към селските имоти, разположени в близост до големите градове, значително нарасна. Най-предпочитаните райони за покупка на такъв имот сред клиентите на Бългериан Пропертис са селата, разположени около Пловдив и Стара Загора.

Там има добре устроени села, предлагащи висок стандарт на живот които същевременно са и много близо до градовете.