С развитието на сектора на недвижимите имоти в България в последните няколко години във всички големи градове започнаха да се строят мащабни проекти.

Вторият по големина град в страната – Пловдив, също успя да привлече много инвестиции в сектора и строителството се разви с изключително динамични темпове.

Благоприятното разположение на града, провеждащият се международен панаир и транспортните връзки помогнаха да се реализират някои от най-големите проекти на търговски, бизнес и офис центрове в цялата страна.

Най-големият проект, който в момента се реализира на територията на Пловдив, е мултифункционалният комплекс CIVIS. Основен инвеститор в проекта е Riofisa Bulgaria Ltg., а застроената площ възлиза на 250 хил. кв. м. Строителството започна през тази година и се очаква да завърши през 2010 г.

Вторият по-големина проект е Бизнес парк Пловдив, чиято застроена площ е около 110 хил. кв. м. Основният инвеститор е Prime Property BG. Бизнес паркът включва офис сгради, търговски центрове и развлекателни съоръжения. Очаква се да отвори врати за своите посетители през 2011 г.

След него се нарежда Galeria Plovdiv, чийто инвеститор е Galeria Plovdiv Jsc. Застроената площ на този търговски център ще бъде 100 хил. кв. м, като неговото строителство започна през 2006 г. и се очаква да отвори врати догодина.

Четвъртият по-големина проект в “града под тепетата“ е Royal City multifunctional complex, чиято площ също е около 100 хил. кв.м. Инвеститор в проекта е Galaxy property group Ltd., а строителството му започна през август тази година и се очаква да завърши през 2009 г.

Другият голям проект, който в момента се реализира, е Sky Building, чийто инвеститор е Yazov Ltd. Новият комплекс включва жилищни площи, офис сграда и търговски център. Строителството започна тази година и се очаква да завърши през 2011 г.