С толкова много лоши новини за пазара на недвижими имоти в днешно време, не е странно, че се вижда толкова много скептицизъм относно инвестирането в сектора, пише Форбс.

И все пак класацията за най-привлекателни места за инвестиция в сектора традиционно се прави в средата на годината и в края. В организацията, която прави класацията, членуват 200 инвеститори, които притежават недвижими имоти в световен мащаб на обща стойност от 700 млрд. долара.

Въпреки че по-голямата част от техните инвестиции са в сектора на бизнес имотите, под внимание са взети и търговски, индустриални площи и жилищните имоти.

На първите места в класацията в сектора, без особено голяма изненада за специалистите, се нареждат за пореден път Ню Йорк и Лондон. Веднага след тях специалистите, които изготвят класацията, слагат столицата на САЩ – Вашингтон и столицата на Франция – Париж.

Някои от водещите позиции в класацията се заемат от райони, които са останали до известна степен не толкова засегнати от кредитната криза. Пример за това е заемащата 6-то място столица на Япония – Токио.

Изобщо секторът на недвижими имоти в Азия привлича все повече инвеститори от цял свят в последните години. Пазари като Шанхай, например, се оказват изключително привлекателни заради прогнозирания икономически ръст в следващите няколко години.

Все по-често се забелязва тенденция за пренасочване на инвестициите на големите строителни компании и фондове от жилищни имоти към индустриални и търговски.

Това, според някои анализатори, е доста странен парадокс, имайки предвид факта, че някои компании строят огромни търговски центрове или заводи в градове със сравнително малко население и жилищни комплекси.

Въпреки това, с развиването на пазара, тенденциите и теченията на него непрекъснато се променят и инвеститорите в сектора - особено големите, трябва бързо да се преориентират.

Преди няколко години се наблюдаваше доста засилен интерес към пазарите в Източна Европа, който, впрочем, продължава и в момента, но с може би по-малки темпове на растеж. Голяма част от капиталите обаче бяха преместени или изтеглени заради липсата на достатъчна прозрачност.