Кои са най-привлекателните места за инвестиция в имоти?

730
Кои са най-привлекателните места за инвестиция в имоти?

С толкова много лоши новини за пазара на недвижими имоти в днешно време, не е странно, че се вижда толкова много скептицизъм относно инвестирането в сектора, пише Форбс.

И все пак класацията за най-привлекателни места за инвестиция в сектора традиционно се прави в средата на годината и в края. В организацията, която прави класацията, членуват 200 инвеститори, които притежават недвижими имоти в световен мащаб на обща стойност от 700 млрд. долара.

Въпреки че по-голямата част от техните инвестиции са в сектора на бизнес имотите, под внимание са взети и търговски, индустриални площи и жилищните имоти.

На първите места в класацията в сектора, без особено голяма изненада за специалистите, се нареждат за пореден път Ню Йорк и Лондон. Веднага след тях специалистите, които изготвят класацията, слагат столицата на САЩ – Вашингтон и столицата на Франция – Париж.

Някои от водещите позиции в класацията се заемат от райони, които са останали до известна степен не толкова засегнати от кредитната криза. Пример за това е заемащата 6-то място столица на Япония – Токио.

Изобщо секторът на недвижими имоти в Азия привлича все повече инвеститори от цял свят в последните години. Пазари като Шанхай, например, се оказват изключително привлекателни заради прогнозирания икономически ръст в следващите няколко години.

Все по-често се забелязва тенденция за пренасочване на инвестициите на големите строителни компании и фондове от жилищни имоти към индустриални и търговски.

Това, според някои анализатори, е доста странен парадокс, имайки предвид факта, че някои компании строят огромни търговски центрове или заводи в градове със сравнително малко население и жилищни комплекси.

Въпреки това, с развиването на пазара, тенденциите и теченията на него непрекъснато се променят и инвеститорите в сектора - особено големите, трябва бързо да се преориентират.

Преди няколко години се наблюдаваше доста засилен интерес към пазарите в Източна Европа, който, впрочем, продължава и в момента, но с може би по-малки темпове на растеж. Голяма част от капиталите обаче бяха преместени или изтеглени заради липсата на достатъчна прозрачност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg