За трета поредна година forbes.com публикува списък на най-скъпите къщи, които се предлагат в света. Проучването е въз основа на данни, предоставени от най-големите агенции на луксозни имоти от всеки континент. Изданието уточнява, че е възможно да съществуват и такива, които да не са включени в списъка, тъй като офертите за някои от тези жилища не се обявяват публично, а са достояние само на определен кръг специални клиенти. Някои цени не се обявяват и с цел да се скрие стойността на имота от данъчните власти.

Те са разположени по крайбрежието на Австралия и френската Ривиера, във Великобритания това са имения, които засенчват тези на кралицата в Белгравия, те са уникални, а такива са и цените им.

Сред най-скъпите къщи в света за 2007 г. forbes.com нареждат ски имението на саудитския принц Бандар в Аспен, чиято цена е 135 млн. долара, както и имение с 64 стаи в Истанбул, оценено на 100 милиона долара.

Какви са хората, които могат да си позволят този лукс?
Това са богаташи, които са решили да си вземат втора, трета или четвърта къща някъде по земното кълбо, където да ходят на почивка, когато им се прииска да избягат от светския живот.

Въпреки че са малко хората като индийския магнат Лакшими Митал, които са готови да платят повече от 100 милиона долара за къща (през 2005 той си купи имение в Кенсингтън за 127 млн.) на пазара на луксозни имоти има голямо предлагане на такива.

Милиардерът Тим Бликсет иска 155 милиона долара за луксозна хижа в щата Монтана, която все още не е построена. Той заявява, че към нея вече проявяват интерес определени личности, чиито имена не споменава, но разкрива, че фигурират в списъка на Forbes на най-богати хора в света. Сградата ще е от камък и дърво и ще бъде разположена на площ от 53 000 квадратни фута.

Но до завършването на строителните работи през 2008 г, най-скъпата къща в света остава имение на стойност 138 милиона долара в Съри, Англия. Имението е на площ от 58 акра, разполага със 103 стаи и е достоен конкурент на Бъкингамския Дворец по лукс и големина. В него има зала за боулинг, киносалон, гараж, побиращ четири лимузини, спа център и бани от мрамор.

Подобни имения могат да се продадат една седмица след обявяването, но могат и да останат на пазара много дълго време, тъй като собствениците им не се нуждаят от пари, а целта им е да получат желаната цена.

Доналд Тръмп например купи имение в Палм Бийч за малко над 40 милиона долара. След като направи множество подобрения по него, той отново обяви имота за продан. Цента, поискана от него обаче е 125 милиона долара като той заявява, че няма да свали и долар от нея. Тази къща заема третото място в списъка тази година.

Тази година най-скъпата къща на френския пазар е имение за 65 милиона долара, разположено на красивия Cote d'Azur с изглед към Монако.

Тиери Журнак от агенция Terra Cognita казва, че се предлагат много подобни имоти, като най-скъпите са в Париж, където цените надхвърлят 100 милиона евро. В същото време почти навсякъде из страната можете да си намерите шато за малко над 50 милион евро.

За агентите на недвижими имоти работата с такъв тип къщи е по-специална и те приемат само няколко подобни поръчки едновременно.

Според тях този пазар има голям потенциал за разрастване. През 2005 г. имението на Тръмп в Палм Бийч е било единственото с обявена цена над 100 милиона, докато в момента има три такива предложения, а имоти на цени около 75 милиона долара изобилстват.

През 2004 г. класацията се оглавяваше от имението Three Ponds в Бриджхемптън с цена 75 милиона долара. Площта му е 60 акра, разполага със собствено голф игрище, 14 градини, басейн, дълъг 75 фута и отделна къща за гости.

Днес цената 75 милиона долара вече далеч не е така шокираща, както тогава, коментират брокерите на имоти.