Районите на Манхатън, Сан Франциско, Хонконг и Лондон винаги са привличали вниманието на инвеститорите в луксозни имоти, защото носят добра доходност. Но дори когато търсим инвестиция във висок клас имот, има алтернатива.

Независимо дали става въпрос за апартамент в колежански град или имот в покрайнините на града, тези места привличат все повече интерес. Според Дори Ленц, брокер на недвижими имоти в Ню Йорк, районът на Куинс става все по-популярен, а цените на имотите тук отбелязват двуцифрен ръст.

По думите на Ленц - всичко, което е близо до влака и до Манхатън, се търси. Купувачите са привлечени от небостъргачите в квартали като Лонг Айлънд, само на 15 минути от Манхатън. За тези, които предпочитат да бъдат извън града, привлекателни са покрайнините на Бедфорд в окръг Уестчестър. Районът е много популярен и за купувачите на „втори дом“.

Липсата на данъци в Тексас привлича много купувачи в Далас и Хюстън, но популярна дестинация е и Остин. Столицата на щата е известен с музикалната си сцена и нощния живот.

Северно от Ню Йорк, вниманието на луксозните инвеститори е насочено към Бостън. В района на града, например, може да се сдобиете с висок клас къща за 5 милиона долара.

Отвъд Лондон

Засега брекзит създава неясна ситуация във Великобритания и пазарът на имоти в Лондон. Очакванията са както за повишен интерес, така и за масово изселване.

Но пазарът на луксозни имоти не е само Лондон. В последните години интерес има към градове като Бристол и Бат. В последната година цените на луксозните имоти там са се повишили съответно с 6.6% и 4.5%.

Според брокер от компанията за недвижими имоти Knight Frank, основна причина за интереса към тези градове, освен липсата на предлагане и нарастващо търсене, е подобрената инфраструктура – бъдещата влакова линия, която е електрифицирана, ремонт на основните пътища, както и нов самолетен маршрут до летището в Бристол.

„Когато влаковата линия бъде открита, пътят между Лондон и Бристол ще намалее значително“, казва брокерът. А Бат, добавя тя, е страхотно място за живот и отглеждане на деца – не е много голям, с хубави училища – държавни и частни, както и много спортни съоръжения.

Университетските градове предлагат култура с малко хаос

Навсякъде по света университеските градове привличат купувачите на луксозни имоти с култура, нощен живот и ресторанти, подобни на тези в големите градове, но в по-малък мащаб.

Бат има два университета и предлага микс от млади и по-възрастни, с много случващи се неща, казва брокерът. Другите известни университетски градове – Оксфорд и Кембридж, също са атрактивни за купувачите на висок клас имоти.

Извън Великобритания, в САЩ, университетските градове също привличат инвестиционния интерес – например Университета Тексас в Остин, Университета Вирджиния в Шарлотсвил, Стандфордския университет в Калифорния.

В Азия развиващите се пазари са атрактивни

С поевтиняването на йената интересът на купувачите в Япония е привлечен не само от имоти в Токио, но и в други части на страната.

Според брокер от японския офис на Knight Frank в Югоизточна Азия, атрактивни започват да стават пазари като Банкок и Малайзия. Пазарът на луксозни имоти в тайландската столица започва да нараства и с изграждането на нов комплекс, който ще има луксозни сгради и еднофамилни къщи.

Спадът на малайзийската валута привлича също високия клас купувачи към Куала Лумпур, където има 45% ръст на запитванията. Част от купувачите идват от Сингапур, а други са местни, представители на технологичната индустрия, която набира все по-голяма сила в страната.