2016 година ще продължи тенденцията на стабилизиране на строителния бизнес в България. В инфраструктурен аспект ще продължи усилено да се говори за магистрали и цялостно подобряване на пътната мрежа. Това е прогнозата за следващата година от една от най-големите компании у нас - Оргахим.

Тези големи проекти имат важен мултиплициращ ефект върху строителния бизнес, тъй като в тях участват много доставчици на материали и услуги, ангажирани са много хора и машини. За сравнително малък пазар като българския, нормално тези проекти оказват голям положителен ефект не само върху пряко ангажираните фирми в строителния процес, но и цялостно върху икономиката, прогнозират още от компанията.

Вижте още от техните очаквания за 2016 г.:

В сектора на жилищното строителство ще се акцентира върху по-мащабни и по-устойчиви проекти. Надяваме се да виждаме все по-често приложения на природосъобразни идеи.

Що се отнася до поддръжката на вече построени обекти, вярваме, че с всичка сила ще продължи Националната програма за енергийна ефективност и ще се наблегне на качественото изпълнение на всеки процес, свързан с нея. Програмата има допълнителен принос и към цялостното ограмотяване на хората относно топлоизолационните системи и ефекта от тях, включително върху битовите разходи.

Наблюдаваме възходяща разпознаваемост, като всички нови фамилни къщи се правят с топлоизолационна система. Позитивно е, че има значителна самоинициатива, без подпомагането по национална програма, по полагането на такава система и върху съществуващи сгради - една тенденция, която сме сигурни, че ще продължи и през 2016 г.

Индустриалното строителство също ще е основна тема – ще продължи тенденцията големи инвеститори да разрастват базите си в България, като очакваме да се появят и нови на база на досегашните добри практики. В големите градове ще се увеличи търсенето на офис сгради от по-висок клас, което неминуемо ще се отрази и на планове за разширяване на стари или създаване на нови бизнес хъбове.

В частен аспект, 2016 г. ще бъде изключително интересна за Оргахим АД. Ще продължи нашето развитие като производител и доставчик на строителни решения, като фокусът ни ще падне върху разработване на продукти, удовлетворяващи по-специфични нужди.

Ще продължим с подхода си да сме близо до професионалистите и да предлагаме това, което би било най-приложимо от тях. Наричаме този процес „смислена иновация“ и след като през изминалата година поставихме една стабилна основа от първостепенни решения, стъпка по стъпка ще я надграждаме с още интересни предложения.

Що се отнася до цветовите тенденции през следващата година, те ще са основно повлияни от природата. Възможно е да има разминавания в глобален и локален аспект, което не е притеснително. Pantone, като пример, вече обявиха своите виждания с два цвята, повлияни от минерали – една от актуалните глобални дизайнерски тенденции.

Оргахим, заедно с Асоциацията на интериорните дизайнери в България, се заехме да изберем цвят на 2016 година според професионалистите тук, в България. След първия етап, в който тръгнахме от общото към частното, и в който също имахме възможност за избор тенденцията с минерали, се оказа, че друга глобална тенденция с природни елементи е по-предпочитана.

В момента тече вторият етап по избора на Цвят на годината, като през последната седмица на януари ще организираме специална церемония по обявяването му.