Коледни оферти засветиха от поокастрената новогодишна елха, наречена "Имотен пазар". Инвеститори и агенции са по-плахи от минали години, но тук-там се чува рефренът "подаръци за всички ще има от сърце". Предколедните намаления са по-малко от обикновено, защото цялата 2010 година мина под знака на промоциите, шегуват се брокери.

Някои продавачи "пеят" на ръба на закона, обявявайки цени без включен ДДС за новата си продукция. Но клиентите трябва да са наясно, че 20%-ният данък задължително се начислява при сделки с жилища, които са от етап "груб строеж" до пет години след издаване на разрешението за ползване.

В същото време Законът за защита на потребителите е така лошо написан, че е въпрос на тълкуване дали новото строителство трябва да се оферира с включен ДДС. А в крайна сметка така могат да се манипулират купувачите.

Ето част от коледно-новогодишните промоции. Строително-инвестиционна компания е обявила цена от 420 евро/кв. м без ДДС за обект в софийския кв. "Витоша" пред акт 15. Реалната цена на апартаментите е 504 евро на квадрат с ДДС. Офертата важи само за определени жилища на партера. Става въпрос за затворен комплекс с предвидени магазини, заведения, детска градина и спортно-оздравителен клуб. От сайта на компанията се разбира, че извън промоцията апартаментите се продават за 800 евро на кв. м с ДДС.

За същата цена от 420 евро/кв. м без ДДС (504 евро/кв. м с данъка) се оферира и жилищен комплекс с акт 16 в кв. "Бояна". Промоцията също е за някои партерни апартаменти. Иначе там жилищата се предлагат стандартно около 750 евро/кв. м с ДДС.

Една от големите предприемачески компании е обявила коледна оферта в кв. "Манастирски ливади" - 499 евро на квадрат, но отново без ДДС (реалната цена с данъка е 599 евро на квадрат).

Допреди месец същите жилища бяха обявени на 600 евро/кв. м без ДДС. Промоцията важи за двустайни апартаменти в комплекса, който е на етап акт 14. Сградите ще са с рецепция, охрана, контролиран достъп и спортен център.

В североизточния квартал "Хаджи Димитър" ухажват с промоционални цени от 600 евро/кв. м в сграда с разрешение за ползване. А в жк "Надежда" дават бонус паркомясто при закупен апартамент.

Внимавайте, когато има промоции, възможно е инфраструктурата около новия комплекс да е в трагично състояние. Не е изключено инвеститорът да е закъсал и да има проблеми с довършването на апартаментите, съветват посредници.

Източник: в. Труд