Доходността от инвестиции в логистични и индустриални площи се очаква да падне под 10%. Това прогнозира международната консултантска компания за имоти "Колиърс" в проучването си за пазара за втората половина на годината, цитирани от в. Дневник.

Месечните наеми на първокласните складови площи в големите градове са стабилни и вървят около 5 евро за квадратен метър. Най-високата постигната цена е в София - 5.5 евро. Във Варна се наблюдава леко понижение на наемните цени. Причината за това е изграждащият се нов логистичен парк, където площите се предлагат за 5 евро, пише в доклада на "Колиърс".

Индустриалните площи постепенно се превръщат в активен сегмент на пазара на имотите и влизат във фокуса на предприемачите, посочва "Колиърс". В момента се реализират или са в етап на планиране няколко проекта за логистични паркове в София, Пловдив и Варна. Заявените намерения за района на София и околностите на столицата възлизат на 1.2 млн. кв. м. Към края на юни предлаганите готови площи са се увеличили с 13%, което е приблизително около 160 хил. кв. м. Повече от една трета от предлаганите под наем складове са в зоната около летището, кварталите "Дружба", "Враждебна", Слатина и Гара Искър. Като индустриални зони вече са се оформили районите на Казичене и Божурище.

Пловдив е също много атрактивна дестинация за индустриални площи. Градът има голям потенциал за развитие в този сектор на имоти заради стратегическото си географско положение, както и зоната около него, където има предприятия за производство на храни, текстил и електроника, посочва в доклада си "Колиърс".

В момента складовите площи в Пловдив са 450 хил. кв. м. Най-търсени са местата в индустриалните зони "Раковски" и "Марица", където и наемите са най-високи. Част от складовете са построени от предприятията, които работят в зоната и се ползват от тях за тяхната продукция. Останалите са изградени от инвеститори и се отдават под наем, като част от цените са доста спекулативни, е посочено в доклада на "Колиърс". Във Варна логистичните площи са около 300 хил. кв. м.

От "Колиърс" отчитат нарастване на търсенето на модерни индустриални площи. По-голямата част от бизнеса предпочита да наеме площи. Търговците и дистрибуторите на храни и напитки, фармацевтичните компании, както и тези от сектора на електрониката са основните наематели. Очакванията са за нарастване на търсенето на площи с охладителни инсталации, където има възможност за постоянен температурен контрол, пише още Дневник.