300 000 руснаци притежават имоти в България, показват официалните данни към края на миналата година, представени на пресконференция от посланика на България в Русия Бойко Коцев.

40% от руснаците са купили жилище в България като ваканционен имот. Всеки пети руски купувач на недвижим имот е направил сделката с цел създаването на собствен бизнес. 15% са купили къщи и апартаменти за постоянно живеене.

По думите на посланика, основната част от апартаментите и къщите се купуват на курортите по черноморското крайбрежие, както и рехабилитационния курорт Сандански, скикурорта Банско, малка част са в София и Пловдив, съобщава руското електронно издание ”ЗагранХаус”

По-рано списанието „Хоумс кълекшън“ публикува изследване, според което България остава най-търсената страна за руските купувачи на чуждестранна недвижимост. На второ място се оказа Испания, на трето- Италия. По данни на експертите 80% от респондентите търсят имот в страни, които влизат в челната десетка на класацията.

Мнението на анализаторите е, че цените на българските имоти на практика са достигнали дъното. Към края на 2011 г. цените на жилищата в Бургас се понижиха до 860 евро за квадрат, а във втория по големина град в България Пловдив- почти до 770 евро.

По данни на НСИ през 2011 г. цените на имотите са се понижили с 6% спрямо предходнта година.