Само преди дни централната банка обяви, че постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти възлизат на 50.4 млн. евро при 115.1 млн. евро за периода януари – ноември 2014 г.

По страни най-голям дял в инвестициите имат граждани от Русия с 25 млн. евро, или близо 50% от общия размер за периода.

Много ли е обаче спад от 56% само за година? Да, много е, но понижението спрямо 2008 г. е над 25 пъти, а в сравнение с 2009 г. е повече от 10 пъти.

Справка на Profit.bg сочи, че в годините от 2010 до 2013 вложенията на чужденци в недвижими имоти са над 200 млн. евро във всяка от тях, докато за 2014 г. те падат до 140 млн. евро.

Статистиката на централната ни банка дава информация за инвестициите в имоти от страна на чужденци и за 2008 и 2009 г., или първите кризисни години.

Е, може би помните, че голяма част от ръста на икономиката ни тогава дойде именно от бума на пазара на имоти. Точните данни са за вложения от 1.277 млрд. евро за 2008 г. и над 500 млн. евро за година по-късно.

Две назад, една напред

Очакванията на голяма част от брокерите са, че имотите ще поскъпнат с между 4 и 6 на сто тази година. Трябва да направим уточнението, че това се отнася най-вече за големите градове, където и интересът е по-голям, както съобщихме в началото на седмицата.

Откъде може да дойде новият ръст?

Факт е, че лихвите по кредитите са на по-ниски нива, дори и от преди кризата. Според банкери техният спад дори не е приключил. Понижение се чака и при лихвите по депозитите, което би накарало част от вложителите да насочат парите си към имотите, които биха давали по-добра доходност.

Чужденци, къде сте?

На фона на близо 1.3 млрд. евро вложения в имоти за 2008 г., днешните 50 млн. евро изглеждат като „жълти стотинки“. Защо чужденците избягват страната ни?

Причините са много, но като цяло сигурността на вложението, корупцията, както и не лесниян начин за правене на бизнес у нас са едни от основните. Не един и два са случаите на излъгани вложители, ограбени домове и вложители в обекти, които така и не биват построени.

Оттеглянето на купувачите от страни като Великобритания и Гърция също влияе на пазара и за момента, въпреки понижения интерес, Русия остава инвеститор номер 1 у нас в сектора.

Да, базата ни днес е ниска и можем много лесно да я удвоим през 2016 г. Но за това трябват качествени проекти, коректни брокери, владеещи чужди езици, и най-вече присъствия на международни събития, което се случва доста рядко за имотните ни агенции.