337 хиляди руски граждани и юридически лица са придобили недвижими имоти в България.

Данните е оповестила заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова на международен семинар в курорта "Слънчев бряг", организиран от Нотариалната камара на България и Федералната нотариална палата на Русия, съобщиха от Българската нотариална камара.

Във форума са участвали нотариуси от двете страни и от Турция. Специален гост на семинара бе председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, предаде БТА.

По време на форума председателят на Нотариалната камара на България Димитър Танев и Станислав Смирнов, представител на Федералната нотариална палата на Русия са подписали споразумение за сътрудничество между нотариатите на двете страни.

Руските граждани трябва да знаят, че техните права са гарантирани, че правото им на собственост в България е защитено и няма да станат жертви на имотни измами, е заявил Димитър Танев.

Заместник-председателят на Нотариалната камара на Истанбул Тамер Алгюл е съобщил, че и в Турция с промени в законодателството вече е регламентирано, че удостоверенията за наследници ще се издават от нотариус. България остава единствената страна в ЕС, в която все още този важен документ са издава от общините, се отбелязва в прессъобщението.

В много случаи кметовете на малките населени места нямат необходимата правна грамотност, не липсват и случаи на умишлено издадени неверни удостоверения, което създава условия за извършване на имотни измами, е коментирал председателят на Регионална нотариална колегия - Бургас Станка Стайкова.

Тя е уточнила, че вече има приет европейски регламент относно уеднаквяването на удостоверенията и това кой може да ги издава, който ще стане задължителен и у нас.