В търсене на спокойствие, чист въздух и разтоварване от сивото ежедневие на големия град, интересът за купуване на селски къщи и вили се увеличи през последните години. Освен българи, такъв имот закупиха в страната ни и много чужденци, за които цените тук са изключително изгодни.

Предлаганите селски имоти са разположени не само в типичните български села, но и в крайградски или вилни зони, близки по своя колорит до традиционната атмосфера на българското село.

Селски къщи се предлагат за продажба във всички райони в страната, като цените се формират в зависимост от разположението, площта, от това дали е нов или стар имотът, от вътрешното обзавеждане, комуникационните и инфраструктурните връзки и т.н.

Почти всички селски къщи се предлагат с дворно място, като площта му е от половин до 4 - 5 декара.

Най-скъпите оферти за селски къщи са във вилните местности и села по черноморското крайбрежие, както и до големите градове и планинските и полупланински райони.

Ето някои предложение за селски къщи от агенциите за недвижими имоти "Мирела" и Bulgarian Properties.

Къщи с площ между 100 и 300 кв. м, разположени в близост до втория по-големина град в България - Пловдив, в централната част на горнотракийската равнина, се предлагат на цени между 7 и 140 000 евро.

През последните няколко години много хора, които работят в Пловдив, предпочитат да живеят в околните села.

Селски къщи около град Видин, в северозападна България, могат да се купят на цена от 2 000 евро, като по-новите имоти достигат до 200 000 евро. Повечето от тях са с модерно съвременно обзавеждане и добри комуникационни връзки.

Офертите за селски имоти във вилните райони около Варна са едни от най-високите в страната. Най-евтиното предложение е за къща в село Водица на 20 км, от града с площ 80 кв. м и цена 23 000 евро. Имение с три отделни сгради, включително и една за охрана със застроена площ от 1 600 кв. м струва 3 500 000 евро.

Почти всички къщи са разположени в непосредствена близост или на няколко километра от морето, като някои предлагат и басейни.

В близост до София, в село Годеч, се предлагат два имота със застроена площ съответно 30 и 55 кв.м на цена 17 и 18 000 евро, а останалите къщи са на цени между 75 и 400 000 евро. Повечето имоти са нови или сред ремонт, като някои предлагат луксозни обзавеждане и добра комуникация.

Има доста оферти за продажба на къщи пригодени за станалия популярен през последните няколко години селски туризъм. Повечето от тях са нови и преустроени в типичен български стил, пресъздаващ селската атмосфера.

Такива имоти се предлагат на цени от 10 до 1 000 000 евро, като повечето за разположени в планински селца а по-скъпите разполагат с всички условия и удобства за туристите.