За британците все по-често мечтата да инвестират в недвижим имот зад граница се превръща в кошмар, пише британският седмичник "Обзървър" в обширна статия по темата.

Според британската компания Интернешънъл лоу партнършип, която се е специализирала в продажбите на недвижимо имущество зад граница, около 20 процента от британците, които са купили незавършени къщи или апартаменти в чужбина през последните две години, ще се окажат в значителни финансови трудност.

През 2007 г. около 193 000 британци са купили подобни имоти в 10-те най-предпочитани страни за британските купувачи. Около 38 000 от тях сега са загазили във финансов план, защото все още не са видели завършени техните нови домове, отбелязва изданието.

Посочва се и конкретен пример, този на британците Андрю и Пат Прайс. През 2006 г. те решили да инвестират в имот в процес на строеж в България. Тази инвестиция трябвало да се превърне в допълнителен източник на доходи към пенсията им. Те се надявали, че закупеният от тях имот после може да продадат дори с печалба.

В интернет британците научили за местността Мечи чал в Пампорово и че там се предлагат къщи в процес на строеж. Сделките се рекламирали от британската агенция за недвижими имоти Самплейс елс. Фирмата се специализирала в продажби и отдаване под наем на имоти в чужбина. Тя предлагала отстъпка от 7 процента от вноските за първите 3 години за онези клиенти, които внесат депозит за жилището, възлизащ на 19 485 британски лири. Семейство Прайс се съгласило на условията и платило сумата.

Една година по-късно, когато никой не поискал от двойката да плати втора вноска, семейство Прайс започнало да се съмнява, че нещо с инвестицията не е наред. Двойката дори отишла на собствени разноски до България, за да установи, че нищо по тяхното жилище не напредвало. Семейството се опитало да намери и представители на фирмата, подлъгала ги с изгодната сделка, отишло в местното представителство на компанията в Пловдив и установило, че там вече се е настанила съвсем друга фирма.

След дълги препирни семейство Прайс успяло да изтръгне от фирмата за недвижими имоти обещанието за възстановяване на внесените като депозит пари. Но досега е получило само 2000 британски лири. Сега семейството се консултира с адвокат, за да реши какво да предприеме.

Тъжната одисея на семейство Прайс не е единствената. От януари 2008 г. Асоциацията на професионалистите в бизнеса с имоти зад граница е получила 116 официални оплаквания от британски купувачи, които не са доволни от закупения от тях недвижим имот в чужбина. Цифрата обаче е много по-висока, защото не всички британци сезират тази асоциация, обединяваща 376 експерти.

Подобно на семейство Прайс, между 100 и 150 души, които са купили имоти в процес на завършване в Мечи чал, сега оставят отчаяни съобщения в специализираните интернет форуми или търсят юридически път, за да си върнат инвестираните пари.

Според Бен Мансън, партньор във фирмата Самплейс Елс, закъсненията се дължат на пречки от страна на местните власти, отговарящи за съхранението на водните ресурси. Мансън обещава, че имотите ще са готови през декември догодина. Той допълва, че основите на къщите са положени, но много от тях са били излети извън очертанията на селището, така че сега трябва да се издадат разрешителни от гореспоменатите власти и едва тогава българското представителство на фирмата отново ще отвори врати.

Подобни проблеми имат и британци, инвестирали в недвижимо имущество в Черна гора или в Дубай, допълва "Обзървър".

Асоциацията на професионалистите в бизнеса с имоти зад граница казва, че нейни представители неотдавна са се срещнали със 70 души, повечето от които британци, инвестирали в имоти в България. Тези хора са вложили средно 80 000 евро в подобни несигурни имотни сделки, казват от асоциацията, цитирани от "Обзървър".

Източник: БТА