Костинброд става все по-привлекателно място за живеене и може да се превърне в алтернатива на Банкя в непосредствена близост до столицата.

Общината успешно усвоява европейски пари, които се инвестират в инфраструктурата на града, като през последните две години са реализирани над 100 млн. лева.

"Можем да направим Костинброд по-предпочитано място от Банкя", категоричен е кметът на града Милен Димитров, цитиран от вестник "Стандарт".

С европари вече е изградено първото кръгово кръстовище, което облекчава натоварения трафик на входа на населеното място. Първоначалната сума, заложена в проекта за изграждането му на бул. "Ломско шосе" и ул. "Славянска", е била 800 000 лв.

"След преоценка на обекта се оказа, че реалната сума за строителните дейности може да се намали и бе сведена до 140 000 лв.", обясни Димитров.

Средствата са осигурени от еврофондовете, като 60 000 лв. са отпуснати от общинския бюджет, а 75 000 лв. от Агенция "Пътна инфраструктура", която стопанисва главен път II-81, минаващ през Костинброд.

"Мисля, че успяхме да направим един много хубав проект и вече, когато се влиза в града, ще има съвсем друга визия и представа за нашата община", допълни Димитров.

Интензивни ремонтни дейности се планират и след подмяната на ВиК инсталацията, за която са отделени 97.6 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Околна среда".

С изграждането на водния цикъл на града изцяло ще бъдат обновени улиците, което допълнително ще подобри облика му. Други инвестиционни проекти предвиждат връзка на жп транспорта със софийското метро, което ще скъси времето за пътуване до столицата.