Мегапроектът за строителство на голф-игрища и ваканционни селища в Баня ще стартира до месец. Частната компания “Баня голф енд СПА ризорт”, зад която стои енергийният бос Христо Ковачки, е внесла в пълен размер капитала в смесеното дружество с общината, което ще реализира проекта, съобщи председателят на Общинския съвет на Карлово Николай Петков, цитиран от БГНЕС.

В разрез с решението на съветниците първоначално частното дружество, което обещава 60 млн. евро инвестиции, бе внесло едва 3.5 млн. лв. в смесената фирма. Това бяха 25 процента от капитала й, в който община Карлово апортира почти всички свои имоти в град Баня, включително и спортния комплекс и земи в землището на село Соколица.

Частните партньори са приели почти всички изисквания за промени в устава, които да гарантират интересите на общината в публично-частното партньорство, каза Николай Петков пред Дарик радио. Той уточни, че смесеното дружество с Ковачки ще влезе във владение на общинските имоти след 20 март, когато на сесия на Общинския съвет трябва да бъде одобрен докладът на кмета Найден Найденов за промените в устава на дружеството.

БГНЕС припомня, че самоковският бизнесмен Христо Ковачки притежава: брикетната фабрика в Гълъбово - по- късно прекръстена на Брикел, ТЕЦ Марица-Изток 3, "Атомремонт" Козлодуй, Топлофикация - Враца, Портфлот Варна и Бургас, пет мини - Чукурово, Бели брег, Черно море, Балкан 2000 и Открит въгледобив в Перник.

Без доставяните от Ковачки въглища не могат да работят нито ТЕЦ Бобов дол, нито ТЕЦ Сливен. Според публикации в пресата той се кани да купи и тях. Запознати твърдят, че Ковачки има участие и в софийското предприятие Лазерни и оптични технологии, в завода за преработка на стари автомобилни гуми в Драгоман, във веригата магазини Европа.

Чрез свои фирми държи блокиращата квота от 26% от капитала на Общинска банка АД. Столична община е собственик на 67% от акциите, а общински фирми притежават още 4%. През юни 2006 г. Ковачки поиска увеличаване на капитала на банката от 25 на 40 млн. лв, което не беше прието от общинските съветници. В замяна те поискаха становище от одиторска фирма доколко е основателно искането за увеличението.

В резултат представителите на контролираните от бизнесмена фирми гласуваха против изплащането на дивидент на общината на общото събрание дни по-късно. Бизнесменът все пак се съгласи да изплати печалбата на кметството след среща с кмета Бойко Борисов, който заплаши да изтегли общинския бюджет от трезора и така да го фалира. Ковачки нашумя и през април 2007 г., след като беше оповестена сделка на фирмата му Ню партнерс ООД с общински имот в квартал „Красно село“.

В началото на 2006 г. фирмата купила супермаркет с площ 900 кв. м с прилежащи зелени площи от 7607 кв. м, който е частна общинска собственост. През март е подадено заявление за покупката на терена. Сделката е одобрена през декември миналата година от кмета Бойко Борисов, а цената е 2 263 332 лв. След питане на общински съветник през юли Борисов разпореди изменение на плана за застрояване, като Ковачки запази собствеността само върху 900-те кв. м на супермаркета.

Христо Ковачки е завършил квантова електроника в елитния за съветския лагер Ленинградски институт за точна механика и оптика. В биографията си е записал, че има десетина изобретения и е доктор на науките.

През 1991 г., се впуска в продажба на български консерви за СССР. После купува от общината магазини в столицата, за да търгува с хранителни стоки. Изграждането на бизнесимперията на Ковачки започва в края на управлението на Иван Костов. По време на кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) той неудържимо започва да печели една след друга големи приватизационни сделки, информират още от БГНЕС.