Едни казват, че лоша реклама няма, други- че всеки медал има и обратна страна. The Los Angeles Times представя каква може да бъде съдбата на Neverland и дали звездната слава може са повлияе на цената на един имот.

„Ранчото на Джексън не е защитено от икономическата криза, която усетиха всички собственици на имоти навсякъде по света", смята консултантът по оценка на недвижими имоти от Bell Anderson & Sanders Рендъл Бел и допълва, че в съзнанието на много потенциални купувачи ранчото е „опетнено" от обвиненията, които бяха отправени към певеца приживе.

„Хората, които се събраха тук за да отдадат почит на певеца едва ли могат да си позволят такова имение. Тези, които имат необходимите финансови ресурси, ще вземат под внимание всички позитивни и негативни аспекти от живота на предишния собственик", обяснява той.

Реймънд Бекерис от компанията за недвижими имоти John Bruce Nelson & Associates, ангажирана с продажбата на дом, наеман от Майкъл Джексън в Холмби Хил, Калифорния,също не очаква драстично покачване на цената на ранчото. Южна Калифорния е имунизирана към звездния статус на един или друг собственик, обяснява той. Дори и при най-позитивно отношение към съответната звезда, това не покачва цената.

„Въпросът е, че хората, които купуват подобни имоти, сами са знаменитости и не биха платили само заради „звездността" на предишния собственик", смята той. Единственият положителен ефект на името може да бъде ускоряване на продажбата, допълва Били Роуз от Rose & Chang, Prudential California Realty.

На този фон какво бъдеще може да очаква култовото имение?

Според Рендъл Бел е възможно превръщането на Neverland в музей на Майкъл Джексън. Това обаче крие известна сложност, тъй като ранчото на певеца е отдалечено от всички популярни туристически маршрути и това ще намали потока посетители.

В началото на 2009 г. Colony Capital LLC плати за ранчото 23 млн. долара. Новият собственик реши да се избави от зоопарка и атракциона и похарчи още 3 млн. долара за ремонт на електрическата и водопроводна система и озеленяване. Според генералния директор на компанията Том Барак след определена реконструкция цената може да достигне 70-90 млн. долара.

Въпросът е кой би дал толкова пари в условията на криза на пазара на имоти и то за ранчо с твърде противоречива слава.