One Hyde Park е жилищен и търговски комплекс, разположен в Лондон. Луксозният комплекс бе построен през 2009 г., но поради високата цена на квадратен метър, продажбите вървят бавно. 86-те жилищни имота, които предлага, са с цени, започващи от около 20 милиона паунда.

One Hyde Park е най-скъпият жилищен комплекс в света, съответно и собствениците на имоти в него се пазят в строга тайна. В резултат на шест месеца разследване обаче журналистите успяха да разберете кой притежава най-скъпите имоти в света, пише The Daily Mail.

Един от първите купувачи на VIP-жилищата тук е украинският милиардер Ринат Ахметов, който плаща за мезонет рекордните 221 млн. долара.

Апартаменти тук притежават и собствениците на фирмата- строител на комплекса, братята Кенди. Кристиан Кенди притежава два апартамента на различни етажи, на стойност около 86 милиона долара. Неговият брат, Ник, който наскоро се ожени за популярната певица Холи Валънс, има един мезонет.

Други членове на консорциума на проекта Grande са купили осем апартамента.

Министър-председателят на Катар Хамад бин Джасим ал Тани, който е един от инвеститорите в проекта и е известен с любовта си към луксозни недвижими имоти, от своя страна придоби триетажен апартамент за 18 милиона долара.

Също така в списъка на собствениците влизат такива имена като шейхът на емирство Шаржа, влизащо в състава на ОАЕ, Мохамед Сауд Султан ал Касими, на руския милионер Владислав Доронин и модела Наоми Кембъл, както и металургичния крал на Казахстан Владимир Ким.

Журналистите научиха още, че само 17 от 76-те апартамента ще бъдат използвани по предназначение - останалите са закупени от офшорни магнати, за да регистрират бизнеса си във Великобритания.

Поради малкия брой действителни жители 21-метровият плувен басейн, сауната и спортните зали в комплекса са почти празни, а главният готвач на ресторанта се оплаква, че няма поръчки и може да седи без работа цели седмици.