Световната криза в сектора на недвижимите имоти удари и пазара в България, като цените и продажбите вече започнаха леко да се забавят, пише PropertyWire.

В момента строителните предприемачи са в процес на отказване от големи и мащабни проекти, или предпочитат да продават, страхувайки се от идващите трудни времена.

Следващата година се очаква да бъде доста тежка за имотния сектор в страната, казва главният мениджър на Lindner Immobilien за България Росен Плевнелиев. Според него пазарът на недвижими имоти ще започне да се възстановява едва през 2010 г.

По-голямата част от инвеститорите в сектора предпочитат да изчакат и да видят какво ще се случи в следващите месеци до края на тази година.

Под натиска на своите акционери имуществени фондове обаче вече са започнали процедури по продажба на имоти в страната.

Една от най-големите сделки, която беше реализирана на български пазар наскоро, е продажбата на City Center Sofia от частния фонд Equest на американската инвестиционна фирма Heitman. Тази сделка донесе на Equest минимална печалба в размер на 7.5 млн. евро.

Строителният предприемач Immoeast AG, който фокусира своето внимание върху Източна Европа в последните няколко години, обяви плановете си за замразяване, или отказване от проектите, в които участва, на обща стойност повече от 2 млрд. евро.

Мащабни проекти, като ски курорти в Боровец или морски курорти в Каварна, вече са определени за продажба.

Секторът на ваканционните имоти в България беше ударен най-тежко от кризата, като броят на сделките намаля с цели 10%, става ясно от данни на Registry Agency.

Спекулантите напускат пазара, продавайки домове на практика без печалба, коментира Николай Пехливанов, директор на инвестиционната компания Green Life. Форос съобщава, че около 50 хил. ваканционни апартамента са за продажба на българското черноморие.

Директните чужди инвестиции в сектора, които са много голяма част от всички инвестиции, са значително намалели от 2005 г. насам.