Кризата на световните финансови пазари започна да оказва влияние и върху водещи строителни проекти като Олимпийското градче в Лондон, пише PropertyWire.

Проблемът за финансирането на струващото 1.2 млрд. паунда градче стана още по-сериозен след случилото се на световните финансови пазари през миналата седмица, заяви Джон Армиът, директор на Олимпийския организационен комитет.

Осигуряването на финансов заем за реализацията на проекта от частния сектор вече е много трудно, особено в настоящите условия на пазара, допълва още той.

Ситуацията се променя всеки ден и никой не се наема да прогнозира какви ще са условията на пазара дори след месец.

Затегнатите условия на световните финансови пазари и нежеланието на почти никоя частна институция да отпуска кредити правят положението много сложно.

Голяма част от бюджета на Олимпийското градче в Лондон се базираше на предположения, че градът ще бъде в състояние да продаде голяма част от построените съоръжение, след като бъдат проведени Олимпийските игри.

Идеята на този план беше да се възвърнат по-голямата част от разходите за построяването на градчето.

За съжаление, обаче тези планове се базираха на прогнози за ръст на цените на имотите във Великобритания, което, на практика, не се получава.

Само за последната една година цените на имотите на Острова са се понижили с цели 10%, сочат официалните данни.