Негативните ефекти от кредитната криза продължават да понижават инвестиционната активност във Великобритания и най-вече в столицата Лондон, пише property-magazine.eu.
Според последните данни на международната консултантска компания в сферата на недвижимите имоти Cushman & Wakefield инвестициите в търговския сектор са били около 2.58 млрд. паунда за второто тримесечие на тази година.

Общата стойност на инвестициите за първата половина на тази година възлизат на 4.885 млрд. паунда, което е с близо 50% по-малко спрямо сравнимия период на миналата година.

Официалните данни на статистическите агенции показват, че инвестициите в сектора за същия период на 2007 г. надвишават 10 млрд. паунда.

Прогнозите за втората половина на тази година за пазара на търговски площи в Лондон са за продължаващо забавяне заради глобалната криза на финансовите пазари и сегашните икономически тенденции.

Инвестициите в лондонското Сити за второто тримесечие може би ще достигнат около 1.125 млрд. паунда, което е едва една пета, в сравнение със същия период на миналата година.

Според официалните данни от началото на тази година са били регистрирани 22 по-големи транзакции с търговски имоти, като средната продажна цена е била 51 млн. паунда. Седем са най-големите транзакции за периода, чиято обща стойност възлиза на 835 млн. паунда. Освен това продажбата на сградата на Willis Caroon е на стойност 400 млн. паунда.

Положението в другия много престижен бизнес район на Лондон - Уест Енд, също не се различава много съществено от това в Ситито и като цяло общият обем на транзакции с търговски имоти не е много по-голям.