Необичайна тишина царува на десетките строителни обекти на адриатическия бряг на Черна гора поради дълбоката криза в областта на недвижимите имоти, заменила периода на еуфория след обявяването на независимостта на държавата, предаде македонската агенция Макфакс.

Агенциите за недвижими имоти полагат невероятни усилия, за да продадат близо четирите хиляди апартамента, обявени за продажба в Будва, и близо десетте хиляди в Подгорица.

След 2007 г. цените на апартаментите по адриатическото крайбрежие паднаха наполовина, а в Подгорица - с 20%. Преди няколко месеца хората чакаха с часове пред съда в Котор, за да сключат сделка, а сега няма никакви купувачи.

Брокерът Душан Станкович споделя, че не е продал нито един имот за 9 месеца, а по време на бума е продавал по 8 на ден. Той бил принуден да продаде агенцията си в курорта Котор, добре познат на чуждестранните туристи.

Станкович работел предимно с клиенти от Великобритания и Ирландия, които купили 250 имота по време на бума през 2006-2007 г. Сега те искали да продават имотите, притиснати от намаляването на кредитите в британските банки. Намалял е и броят на руснаците, които преди купуваха, без да питат за цената.

Доскоро цените на апартаментите и парцелите бяха между 3500 и 10 000 евро на квадратен метър. През последните месеци квадратният метър в Будва струва около 1100 евро, а клиентите, готови да платят в брой, могат да получат с 300 евро по-ниска цена.

Източник: БТА