"Състоянието на пазара е доста сложно, като през последната 1 г. се опитахме да създадем ясно послание към правителството за необходимите мерки за по-бързо излизане от кризата", каза Петър Христов, управляващ партньор, Bulgaria Investment Group по време на пресконференцията в рамките на конференция Balkan Property Week, чийто медиен партньор е Profit.bg.

България е пряко свързана със световна икономика и процесите, които настъпват там, затова трябва да сме много добре осведомени и с ясни представи в каква посока се движи пазарът, каза още Христов.

Именно кризата е моментът, който трябва да се използва за обстоен анализ и за вземане на своевременно решение за това какво трябва да се направи. Трябва да уточним защо бизнес средата в България продължава да бъде рискова, заяви Венета Кръстева, управляващ съдружник на BalPEx.

За изложението сме подбрали и ще представим най-добрите проекти в съответните сегменти на пазара на имоти у нас.

Според Иван Велков, регионален мениджър в "Райфайзен имоти" и член на УС на Национално сдружение недвижими имоти, трябва да се търсят насоките и възможностите за развитие на средата при настоящите условия.

Това, което беше започнало да се случва през последните няколко години, т.е., че сме започнали да настигаме развиващите се имотни пазари, през последната 1 г. се оказа непълно невярно.

Част от проблемите пред сектора са на местно ниво и с повече прагматизъм са напълно решими, каза още Велков.

До края на третото тримесечие, като цяло, пазарът беше доста бавен, като наскоро отчетохме сключването на първата сделка, сподели Георги Киров, директор "Инвестиционни и консултантски услуги" в Colliers International, България.

Очакваме известно повишение на инвестиционните обеми, като основната част на парите, които се инвестират на родния пазар, са от компании от Израел, Гърция и Великобритания.

Интересно е да се отбележи, че вече основен приоритет пред компаниите не е най-ниската цена, а дългосрочното развитие на самия проект, където решаващо значение има качеството, каза още Киров.