Недвижимите имоти в Манхатън, които са и най-скъпите в САЩ, най-после започнаха да усещат кризата, обхванала щатските пазари на имоти, сочи изследване на изданието The Times.

Щатските банкери започват да забавят придобиването на имоти, на фона на очакванията за значително понижение на бонусите, които ще получат. Предполага се, че ще бъдат сериозно засегнати от кризата на ипотечните пазари, които пък засегнаха резултатите на финансовите институции.

Очаква се бонусите на специалистите на Wall Street да се понижат с 10-15% през настоящата година, в сравнение с рекордното им през изминалата година ниво.

До този момент цените на имотите в Манхатън устояваха на всеобщия спад на цените в САЩ, които отбелязаха най-голямото си понижение от 16 години насам.

През третото тримесечие на настоящата година средната цена на апартаментите в Манхатан достигна 1.3 млн. долара, което е повишение с 26%, в сравнение със същия период на миналата година.

Цените на големите апартаменти са отбелязали ръст от 19% на годишна база през изминалото трето тримесечие, като тези с поне четири спални са регистрирали средна цена от 6.58 млн. долара.

Кризата, наблюдавана на щатските имотни пазари обаче, се очаква да доведе до сериозно забавяне при ръста на цените на имотите в Манхатън през настоящото тримесечие, както и в началото на следващата година.