Кризата на международните финансови пазари ще има и положителен ефект в Румъния: цените на жилищата ще спаднат, или най-малкото ще се запазят на сегашното си равнище, отбелязва днес вестник "Евениментул зилей", като се позовава на казаното от финансовия министър Варужан Восганян.

Въпреки това румънците няма да могат да се зарадват напълно на падането на цените на жилищата, тъй като заемите, които ще могат да вземат, ще са по-малки и по-скъпи. Според финансовия министър строителният сектор няма да бъде засегнат особено от кризата, а обемът на строителството ще продължава да нараства, но с по-умерени темпове.

Замразяване на цените на къщите и апартаментите очаква и представителят на Международния валутен фонд за Румъния и България Хуан Ансола.

На румънския пазар за недвижими имоти вече се наблюдава ограничаване на продажбите и спиране на растежа на цените, посочи Ансола и допълни, че като последица ще настъпи намаляване на инвестициите в строителния сектор, но не прекалено силно, защото търсенето на жилища все още превишава предлагането.

Кризата на международните пазари ще доведе до намаляване на икономическия растеж на Румъния, но това ще се усети догодина, когато се очаква показателят да бъде 5-6.5 на сто спрямо над девет процента тази година, прогнозира още представителят на МВФ.

Очакваното равнище на инфлация е от 5.8 на сто тази година и 4.5 на сто догодина, пише още "Евениментул зилей", като се позовава на оповестените вчера данни на Националната комисия по прогнози. Според държавния глава Траян Бъсеску кризата в Съединените щати няма да има сериозни последици в Румъния. "Ще се усети, но не можем да кажем, че и ние ще навлезем в период на криза", каза Бъсеску.

Източник: БТА