Количеството на разводите в САЩ е намаляло с 4%, се казва в изследване на National Marriage Project. Причината за това, според експертите, е плачевното състояние на пазара на недвижими имоти: семействата не бързат да се развеждат, очаквайки цената на собствеността им отново да тръгне нагоре, пише „Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БГНЕС.

Цените на жилищата в САЩ все още остават съществено по-ниски от докризисното равнище, въпреки постепенното възстановяване на националната икономика.

По информация на сайта Economy.com, собственост на агенция Moody's, дълговете по ипотеките на 31,8% от домохазяите, чиято недвижимост за пръв път е била ипотекирана, надхвърлят текущата цена на тази недвижимост. Така че, ако американците решат да се разведат в момента, на тях ще им се наложи да делят не дома или печалбата, от неговата продажба, а дълговете по ипотеките.

Когато става дума за продажба или делба на семейния дом по време на развод, е хубаво да се установи, дали някой от съпрузите може да се позволи да рефинансира ипотеката като едноличен длъжник с един източник на доход.

За момента практически това е невъзможно, твърди съдружникът в Spectrum Managmeent Group Лесли Томпсон. В такъв случай развеждащата се двойка няма голям избор, а най-прагматичният ход е да изчака с развода.