Кризата на пазара на недвижими имоти в Испания се задълбочава

580
Според последните данни на испанските агенции, проучващи испанския пазар на недвижими имоти, повече от половината от всички офиси в страната са били затворени през изминалата година, съобщава CNNMoney.

Като основна причина за това се сочи голямото предлагане на жилища, както и значителното охлаждане на пазара. Данните сочат, че над половината от офисите на една от най-големите агенции в страната - API са били затворени през изминалата година.

Това, както и редица други примери от целия отрасъл, са довели до освобождаването от длъжност на над 100 000 души само за миналата година.

Пазарът на недвижими имоти в Испания отчете значителен напредък през последното десетилетие, както и многократно увеличение на цените. Според анализаторите в сферата затварянето на толкова много офиси е донякъде обяснимо, заради бума, който вече преминава.

В столицата на държавата Мадрид, който е и най-големият пазар на имоти в цялата страна, над 9 хил. от общо 20-те хил. офиса са били затворени през последната година. Очакванията са тези данни даже да се увеличат в следващите няколко месеца.

Според официалните данни темповете на икономически растеж са се забавили от 18.5%, отчетени през последната четвърт на 2003 г. до малко над 5.3% през третото тримесечие на изминалата година. Това е най-ниският ръст, отчитан от близо 10 години насам.

Официалните данни за четвъртото тримесечие на годината се очаква да бъдат обявени утре, но по информация на Испанската асоциация на оценителите, ръстът за последното тримесечие е спаднал до 1.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg